Pileći zabaci u umaku kojih vam neće biti dosta
Kuhanje za radnoga tjedna, između posla, prometne gužve i poslijepodnevnih obaveza, ponekad zahtijeva ogromnu količinu organizacije, planiranja, pripreme i mogućnosti da u zadnji tren sve krene nekim drugim tokom. Zbog toga volimo ukusne recepte za koje ne treba obilaziti specijalizirane trgovine jer se rade od sastojaka koje ionako većinu imate kod kuće i jela koja se pripremaju jednostavno i brzo. Još ako nakon večere ne moramo provesti i nekoliko sati u čišćenju – našli smo omiljeni recept.
Pileći zabaci u slatko-slanom umaku sa senfom ukusna su i sočna nagrada za vrlo malo truda. Začine pomiješajte u limu, ubacite piletinu i strpite se da se ispeče. Ukupno vam za pripremu treba 10-ak minuta, a zabaci će se peći koju minutu dulje od pola sata. Pileće zabatke u slatko-slanom umaku sa senfom poslužite s rižom, pire-krumpirom ili palentom.
Sastojci za zabatke u slatko-slanom umaku sa senfom:
- 120 ml javorovog sirupa
- 60 g Dijon senfa
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 čajne žličice soja-umaka ili tamarija
- 1 čajna žličica soli
- 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 8 pilećih zabataka, s kostima i kožom
- 3 grančice svježeg ružmarina
Priprema zabataka u slatko-slanom umaku sa senfom:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
U limu za pečenje dimenzija 23×33 centimetra pomiješajte javorov sirup, senf, jabučni octat, soja-umak, soli i papar.
Kuhinjskim ručnikom osušite 8 pilećih bataka s kostima i kožom i odrežite višak kože i masnoće.
Svaki zabatak nekoliko puta okrenite u limu da ga umak sasvim obloži pa ravnomjerno složite sve zabatke u lim kožom prema gore. Prepolovite grančice ružmarina i pobacajte ih po mesu i limu.
Pecite dok piletina ne dobije boju i ne bude gotova, oko 30 do 40 minuta.
Poslužite toplo.