PROBAJTE

Recept za najbolje domaće mlince

Purica s mlincima u sjevernoj Hrvatskoj sinonim je za jesen, zimu i naravno Božić. Ovu divnu kombinaciju obožavaju baš svi i vjerojatno se svaki blagdan ponovno pitaju zašto je ne pripremaju češće
armenian-lavash-3666709_1280 Pixabay/Ilustracija

I dok su u trgovinama dostupni gotovi mlinci raznih industrijskih proizvođača, svatko tko je probao prave, domaće mlince složit će se da su neusporedivo bolji.

Mlince je zapravo vrlo jednostavno napraviti, a sve sastojke već imate kod kuće, piše Pun kufer.

Toliko su fini da im nećete odoljeti ni kao hrskavoj grickalici, a sasvim smo sigurni da vam, kad ih jednom napravite, nikada više neće pasti na pamet da ih kupite. A kada se uvjerite da ih je stvarno lako napraviti, družit će se s vašim pečenjima puno češće od jednom godišnje.

Idealna temperatura varirat će od pećnice do pećnice, ali pazite da nije viša od 150 stupnjeva jer će tanko tijesto lako zagorjeti. Gotove mlince čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorenoj plastičnoj vrećici. Kada ih odlučite pripremiti, samo ih prelijte kipućom slanom vodom i ostavite u njoj najviše dvije minute da ne postanu gnjecavi. Pomiješajte mlince s masti od pečenja uz koje ćete ih poslužiti – i guštajte.

Sastojci za domaće mlince

  • 1 kg oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 0,5 dl ulja
  • 4-5 dl mlijeka, mlakog
  • 1 čajna žličica soli
  • voda, mlaka
  • ulje za premazivanje lima

Priprema domaćih mlinaca

U velikoj zdjeli pomiješate brašno, jaje, ulje, mlijeko i sol. Dodajte mlake vode koliko je potrebno da dobijete čvršće tijesto. Mijesite ga rukama, ne mikserom. Tijesto podijelite na nekoliko komada i svaki razvaljajte pravokutnik. Neka tijesto bude toliko tanko da je skoro prozirno.

Zagrijte pećnicu na 120 do 150 stupnjeva. Veliki lim za pečenje okrenite naopako da dobijete ravnu plohu i namastite ga s par kapi ulja. Ovo napravite samo za prvu turu mlinaca koju ćete peći, ne morate nanovo premazivati lim.

Svaku turu pecite 3 do 4 minute, dok mlinci ne dobiju zlatno-žutu boju. Pazite da ne budu pretamni.

Gastro
Hrvatska