EVO DO KAD NEŽE RADITI

Oboljelima od raka pluća na KBC-u Rebro otkazali zračenja: Stroj se opet pokvario

Ovom situacijom ponovno se aktualizirao kroničan problem starosti linearnih akceleratora u domaćim bolnicama od kojih su neki stari zreli za otpis i stari po 15 i više godina
Zgrada KBC Zagreb Sandra Šimunović/PIXSELL

Nakon što je ovog ljeta došlo do zastoja sa zračenjima onkoloških bolesnika, kada su tri aparata na Rebru doživjela hakerski napad, ponovno se pokvario važan stroj za radioterapiju, i to na lokaciji Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

– Postoji kvar na napajanju linearnog akceleratora na lokaciji Jordanovac koji se u ovom trenutku otklanja. Očekuje se da će linearni akcelerator biti popravljen u narednih dan do dva, ovisno o kompleksnosti kvara, odgovaraju iz najveće bolničke ustanove u Hrvatskoj.

Pacijenti informirani na vrijeme

Pacijenti koji su o ovom slučaju informirali, napominju kako su izuzetno zadovoljni bolničkim osobljem i cjelokupnim tretmanom na Jordanovcu. Kažu da su i u ovom su slučaju bili vrlo susretljivi i pažljivo ih obavijestili o kvaru i odgodi zračenja, piše Telegram.

– Na dan kvara 53 pacijenta trebala su primiti terapiju. No, nažalost, bili smo prisiljeni odgoditi zračenje za 22 pacijenata. Svi će nastaviti terapiju odmah po popravku uređaja, umiruju iz KBC-a Zagreb.

Hrvatska ispod EU prosjeka

Ovom situacijom ponovno se aktualizirao kroničan problem starosti linearnih akceleratora u domaćim bolnicama od kojih su neki stari zreli za otpis i stari po 15 i više godina. Početkom godine ministar Vili Beroš na potpisivanju ugovora pohvalio se kako će biti nabavljen 21 linearni akcelerator za šest hrvatskih bolnica.

Veliki zdravstveni projekt težak 55,4 milijuna eura financiran je iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) iz 2021. godine. Po tom projektu koji uvelike kasni, do 2025. KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice dobit će po pet linearnih akceleratora, KBC Split četiri od kojih su dva već instalirana, KBC Rijeka i KBC Osijek po tri, a jedan je već stigao u OB Zadar

Investicijom će se, isticao je Beroš, pomoći da Hrvatska po broju uređaja na broj stanovnika popravi svoju lošu poziciju u odnosu na prosjek EU-a. Hrvatska sada ima 3,5 linearnih akceleratora na milijun stanovnika, dok je europski prosjek 5,8.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika