Na Međunarodni dan starijih osoba

Umirovljenici prosvjedovali za povećanje mirovina. Špika poručuje: Borba protiv siromaštva je borba svih nas zajedno

Ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve, umirovljenici su spremni izaći na sve trgove i ceste
Zagreb: Na Trgu bana Jelacica prosvjedovali umirovljenici Patrik Macek/PIXSELL

Točno u podne, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, započeo je prosvjed umirovljenika pod geslom “Protiv siromaštva”.

Prosvjed, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, organizira politička stranka Blok umirovljenici zajedno.

Glavni zahtjev prosvjednika je povećanje prosječne mirovine na 60 posto prosječne plaće. Među ostalim zahtjevima, naveo je predsjednik stranke Milivoj Špika, novi je izračun mirovine za sve, ukidanje penalizacije nakon 65. godine, usklađenje po stopi 100 posto, zaustavljanje prevare s ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju te oslobađanje umirovljenika od pretplate za javni servis.

– Borba protiv siromaštva je borba svih nas zajedno. Umirovljenici nisu osobe s posebnim potrebama, to su ljudi koji su cijeli život radili i imaju pravo na život dostojan čovjeka i dostojanstvenu mirovinu. Ako se sami nećemo boriti za svoja prava, to Vlada neće nikada napraviti, rekao je Špika i nadodao:

– Zato je ovaj skup danas ovdje i ovo je najbolja poruka premijeru da se ne šalimo. Dokazali smo da se možemo zajedno boriti protiv siromaštva. Sljedeći put kad se okupimo neće biti samo trg u Zagrebu nego u svim gradovima, gdje ćemo reći ‘dosta je ovoga’.

Špika tvrdi da postoje svi financijski uvjeti da se mirovina poveća “doslovno odmah”, a ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve, upozorava kako su umirovljenici spremni izaći na sve trgove i ceste.

Događanja
Grad Zagreb