Prosvjed "Protiv siromaštva"

Umirovljenici pozvali na sutrašnji prosvjed, traže prosječnu mirovinu 60 posto plaće

Prosvjed će se održati u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića
Zagreb: Objavljeni detalji programa prosvjeda “Protiv siromaštva” Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika pozvao je na prosvjed “Protiv siromaštva” koji će se održati utorak, 1. listopada, u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s glavnim zahtjevom Vladi da ispuni obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće, prenosi N1.

– Naš glavni temeljni zahtjev bit će da tražimo od Vlade da ispuni svoje obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. Od njega nećemo odustati i ovo je samo prvi korak, poručio je Špika na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Naglasio je da oko 60 posto umirovljenika prima mirovinu koja je na liniji siromaštva ili ispod linije siromaštva, a posebno su tu tzv. radničke mirovine, njih oko 940.000, od kojih gotovo 700.000 ima mirovinu manju od 550 ili 600 eura, a što je ispod granice siromaštva.

Špika je pozvao sve građane, umirovljenike, radnike, studente da dođu na prosvjed te izrazio uvjerenje da će prosvjed biti masovan i da će to biti najbolja poruka Vladi da se ne šale i da su spremni i na druge akcije koje će uslijediti.

Kako su najavili, govornici na prosvjedu bit će iz redova umirovljeničkih udruga i sindikata, govorit će i Špika i predstavnik seniora SDP-a, a bit će i govornik iznenađenja.

– Vlada itekako treba početi voditi računa o umirovljenicima jer ove mrvice koje daju samo su u funkciji distrakcije da se ne govori o glavnom problemu. Nije glavni problem ni 13. mirovina ni formula za usklađenje, mada dobro dođe svaki minimalni pomak, rekao je i ocijenio da je glavni problem formula za izračun mirovine. Ta formula je, kaže Špika, promijenjena 1999. do kada je prosječna mirovina bila 80 posto prosječne plaće.

– Od tada pa do danas prosječna mirovina se prepolovila, a Vlada je sebi udvostručila plaće. E, pa neće moći. Hoćemo i da umirovljenici imaju mirovine dostatne za život dostojan čovjeka, poručio je. Pozvao je sve umirovljenike koji žele sudjelovati u prosvjedu, a ne mogu doći u Zagreb, da se sutra u podne okupe u svojim mjestima i gradovima i s nekoliko minuta šutnje podrže prosvjed, radnike da na nekoliko minuta simbolično obustave rad, a vozače da zatrube.

Prosvjed podržava i Novi sindikat jer, kako je rekao predsjednik tog sindikata Mario Iveković, podržavaju svako nastojanje da se popravi status umirovljenika “jer u svakoj normalnoj državi mirovina ispod 70 posto od plaće ne bi trebala dolaziti u obzir”. Podsjetio je da se već godinama bave i problematikom dostojanstvene plaće, “a Vlada uporno korigira minimalnu plaću na neustavan način jer Ustav kaže da svaki radnik ima pravo na plaću kojom može sebi i svojoj obitelji osigurati dostojanstven život”.

Prosvjed podržavaju i zato što zastupaju umirovljenike, bivše radnike, koji nisu dobili obeštećenje u tvrtkama uglavnom u pretežnom državnom vlasništvu koje su otišle u stečaj pa je najavio da će organizirati i posebna okupljanja u Pločama.

Aktualno
Hrvatska