ISPROBAJTE

Ubacili ste previše ljutog začina u jelo i sad ga ne možete pojesti? Postoji rješenje koje će jelo ponovno učiniti ukusnim

Donosimo vam šest načina na koji se možete ublažiti ljutinu iz vašeg jela, bilo da se radi o čiliju ili nekom drugom ljutom začinu
korean-7644351_1280 Pixabay/Ilustracija

Iako ne možete ukloniti ljutinu iz jela, postoje stvari koje možete učiniti da je ublažite.

1. Dodajte još sastojaka

Najlakši način da ublažite jelo koje je previše začinjeno je dodavanjem više sastojaka kako biste smanjili udio začinjenog elementa. Ako je juha ili varivo, pokušajte dodati više tekućine.

2. Dodajte mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su izvrsni u borbi protiv ljutine. Možete dodati mlijeko, kiselo vrhnje ili čak žlicu običnog jogurta u svaku porciju, ali pripazite da mliječne proizvode dodajete i zatim kuhate na jačoj vatri jer se mogu zgrušati.

3. Dodajte kiselinu

Uzmite ovaj trik iz tajlandske kuhinje, koja koristi mnogo čilija. Kako bi spriječili ljutinu, mnoga njihova jela koriste veliku količinu kiseline iz citrusa, octa ili čak kečapa. Jedna žlica doista može učiniti čuda za balansiranje i suzbijanje ljutine.

4. Dodajte zaslađivač

Poput kiseline, šećer ili drugi zaslađivači dodaju drugačiji element okusa koji može smanjiti ljutinu.

5. Dodajte maslac od oraha

Dodavanje žlice maslaca od orašastih plodova, poput maslaca od badema ili kikirikija, u juhe i variva može suzbiti ljutinu.

6. Poslužite s hranom bogatom škrobom

Ako ne želite dodavati druge sastoje, jednostavno rješenje je jelo poslužiti s hranom bogatom škrobom. Riža, tjestenina, hrskavi kruh ili krumpir izvrsni su kandidati, piše N1info.hr.

Gastro
Hrvatska