DELIKATESA

Kako osušiti rajčice i što sve od njih možete napraviti

Iako se sušene rajčice smatraju pravom delikatesom, mali broj ljudi odlučuje se osušiti ih tijekom ljeta i opskrbiti se zalihama za hladniji dio godine
tomatoes-2500856_1920 Pixabay/Ilustracija

Ako i sami volite suhe rajčice osušite ih u pećnici. Možete ih osušiti i na suncu ili u dehidratoru.

Što napraviti od sušene rajčice?

Ovako pripremljena rajčica prava je delikatesa i bit će sjajan dodatak raznim jelima poput tjestenine, salata, variva, pizze, a možete je dodati i u namaze od sira, mljevenih oraha, humus…

Kombinacije su beskonačne jer se ova namirnica savršeno uklapa uz razne arome, a svojom neobičnom teksturom svako jelo podiže na višu razinu.

Kako čuvati sušenu rajčicu

Najbolji način za čuvanje domaće sušene rajčice je u čistoj, čvrsto zatvorenoj tegli s maslinovim uljem u frižideru. Možete dodati i nekoliko češnjeva češnjaka za dodatni okus.

Na ovaj način će sušene rajčice trajati do dva mjeseca, a vi ćete dobiti i ukusno ulje koje možete koristiti i nakon što pojedete rajčicu. U zamrzivaču sušene rajčice mogu trajati i do tri mjeseca.

Kako osušiti rajčice?

Sastojci: 

  • 2 kg rajčice
  • soli po želji

Priprema

Zagrijte pećnicu na 95 stupnjeva. Operite i prepolovite rajčice, nježno maknite sjemenke.

Rajčice stavite na pleh za pečenje i posolite po želji. Stavite na sušenje u zagrijanu pećnicu. Provjerite nakon četiri sata, a zatim svakih sat vremena. Osušene rajčice trebale bi i dalje biti elastične.

Korisni savjeti

Što su rajčice veće, proces sušenja će duže trajati. Cilj je da se oslobodite što veće količine tekućine, tako da je najbolje početi s nekim ne tako sočnim rajčicama.

Ne zaboravite posoliti rajčice jer sol će, uz to što daje dodatni okus, pomoći i u uklanjanju viška tekućine, piše All Recipes.

Jednostavni recepti

Jedan od načina kako možete iskoristiti sušene rajčice za brz obrok jest da ih složite na hrskavu krišku kruha sa sirom i bosiljkom. Pospite sve mljevenim crnim paprom i solju i prelijete maslinovim uljem, prenosi N1info.hr.

Dobar tek!

Gastro
Hrvatska