ENERGANE PROTEINA

Jesu li orašasti plodovi manje zdravi ako ih tostirate?

Orašasti plodovi su odlična hrana - prekrasne male elektrane proteina, vlakana i zdravih nezasićenih masti. Ta kombinacija čini orašaste plodove vrlo zasitnim; dulje nam pružaju osjećaj sitosti pa su izvrstan dodatak jelima ili samostalni međuobrok
kernels-73915_1920 Pixabay/ilustracija

Orašasti plodovi također sadrže niz vitamina i minerala. Konzumacija orašastih plodova povezana je s mnogim pozitivnim zdravstvenim ishodima, uključujući niži kolesterol, smanjen rizik od srčanih bolesti i manji rizik od dijabetesa tipa 2.

Ipak, moguće je malo pretjerati s orašastim plodovima. Budući da su bogate masnoćama, obično imaju i visoku razinu energije; šaka badema od 30 grama ima oko 700 kJ (170 kalorija) pa je to dobar međuobrok. Ako jedemo puno sirovih poslastica napravljenih od mljevenih orašastih plodova (koji su trenutno prilično popularni), mogli bismo dobiti nekoliko kalorija više nego što očekujemo. Ako vam je upravljanje težinom problem, vrijedi pripaziti na to.

Bez obzira jedete li orašaste plodove pečene ili sirove, i dalje ćete imati nutritivne prednosti. Ali možda ćete dobiti i neke stvari koje vam ne trebaju. Kad se orašasti plodovi komercijalno prže – čak i “na suho” – obično im se dodaje ulje. To povećava sadržaj masti i energiju orašastih plodova. Prženim orašastim plodovima mogu se dodati i drugi sastojci.

Ponekad je to samo sol – koja će povećati natrij – ali može biti i niz drugih sastojaka, uključujući pšenično brašno, šećer, MSG i druge aditive. Ovi i drugi okusi, kao što je tamari, mogu zauzvrat povećati energiju i natrij; ovo stvarno može varirati. Sadržaj natrija kod orašastih plodova kreće se od 250 mg do 1440 mg na 100 grama, piše N1info.hr.

Ako želite izbjeći dodane sastojke, orašaste plodove možete ispeći kod kuće, što je jednostavno i stvarno daje lijep tostirani okus. Zapravo im nije potrebno dodatno ulje, stoga željene orašaste plodove rasporedite po pladnju i pecite 5-10 minuta (pripazite da ne zagore). Nakon pečenja i hlađenja možete dodati dodatne arome. Probajte papriku, kumin ili druge začine i malo soli i papra ili malo sojinog umaka sa smanjenim udjelom soli.

Hrvatska
Zanimljivosti