Q ART

Društvo Kamilo Blagaić održalo edukaciju o gljivama. Evo kako ih sigurno brati

Na nedjeljnom Q Areu na Ilici na jednom od brojnih štandova bili su i članovi najstarijeg gljivarskog društva u Hrvatskoj "Kamilo Blagaić". Na svom štandu posložili su brojne gljive, kako one jestive, kakve svi volimo, tako i one koje ne smijemo brati jer su zaštićene, ali i one zbog kojih bi nakon konzumacije trebali tražiti pomoć
WhatsApp Image 2024-09-22 at 19.49.15

Predsjednica društva Vesna Dujilović pokazala nam je gljive koje su članovi društva u subotu pronašli na izletu u Bedekovčini. Bilo je tu trubica, bukovača, lisički, pečurki, vukovog mesa, ali i vrganja, koje su dobili na dar od društva gljivara iz Istre.

Na samom štandu nisu imali one najotrovnije gljive, ali kako kaže naša sugovornica, najotrovnije se još nisu ni pojavile u prirodi.

– Na štandu imamo ovu zavodnicu koja je ovdje na stolu sad najotrovnija, ali znači izaziva jako velike probleme probavne smetnje i dovodi do dehidracije organizma.

Objasnila nam je i da ima jedan čitavi popis, takozvani crveni popis gljiva, na kojem su gljive koje se ne smiju brati.

– Ali mi kao gljivarsko društvo u svrhu edukacije imamo dozvolu za branje i tih zabranjenih gljiva. Recimo jedna od zabranjenih gljiva je ova lijepa carska blagva. Lijepo izgleda, i ukusna je predobra gljiva, ali evo kod nas je zaštićena i zabranjena za branje u svrhu konzumacije, rekla je naša sugovornica.

Dodala je da gljivarsko društvo cijelu godinu održava edukacije o gljivama, jestivima i onim manje jestivim.

– Krenemo s tečajem nakon Nove godine, negdje polovinom siječnja i imamo predavanja do polovine svibnja. Svakog ponedjeljka imamo jedno predavanje o gljivama o drveću orijentaciji, općenitom ponašanju u šumi i onda kad završimo tu teoriju tako da krenemo na izlete u okolicu. I onda vidimo uživo te gljive i ljudi onako povežu tu teoriju i praksu. To nam se pokazalo kao jako dobro, zapravo najbolje, za učenje o gljivama, rekla je naša sugovornica.

Napominje da tko god nije siguran u ispravnost gljiva koje ima, može doći ponedjeljkom u Tkalčićevu 33 u njihovo društvo, ili u Muzej gljivarstva gdje će ih uvijek dočekati stručna osoba, te dodaje da slanje fotografije nije sigurno rješenje jer i slika može prevariti.

Sve o gljivama možete doznati kako smo rekli u najstarijem gljivarskom društvu Kamilo Blagaić i na njihovim stranicama OVDJE.

Događanja
Grad Zagreb