GRADONAČELNIK TRAŽI SAVJETNIKE

Petek: Tomašević je politički diletant; Lovrić: Ovo mi liči na deponiranje novca za predstojeće kampanje

Grad Zagreb raspisao je javnu nabavu u kojoj traži financijskog savjetnika nakon što je jednostrano raskinuo koncesijski ugovor za pročistač otpadnih voda sa Zagrebačkim otpadnim vodama. U Gradu procjenjuju da bi taj posao mogao stajati 490.000 eura plus PDV
Gradonačelnik sa suradnicima obišao  Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba Robert Anic/PIXSELL

Podsjetimo, Grad je u proceduru oko jednostranog raskida ugovora, potpisanog 2000. te je na snazi trebao biti do 2028. godine, krenuo u siječnju, kad je odluka o tome izglasana na Skupštini. U srpnju je gradonačelnik Tomislav Tomašević donio zaključak u kojem se ugovor s 3. kolovoza i službeno raskida. Upravljanje od ZOV-a, tvrtke u vlasništvu konzorcija WTE Wassertechnik GmbH, Westenergie Aqua GmbH te Vodoprivrede Zagreb, preuzela je gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja.đ

Tomašević: Ostajanje u ugovoru bilo skuplje nego izlazak iz njega

Iako je ugovor raskinut, još uvijek nije poznata cijena toga. Tomislav Tomašević od početka tvrdi da u cijelu priču nisu ušli napamet, da je sve pomno analizirano te da su se odlučili na raskid jer smatraju da bi nastavak ugovora bio skuplji od plaćanja penala, pisao je tportal.hr.

Grad je sklopio ugovor s odvjetničkim društvom Škurla, Durmiš i Spajić, koji s pravne strane vodi priču vezanu za raskid ugovora i kao pomoć angažirao je međunarodnu konzultantsku tvrtku Mazars. Oni su pak utvrdili, kako je prezentirao Tomašević, da bi ostajanje u ugovoru bilo skuplje nego izlazak iz njega.

Tomašević je javnosti i Gradskoj skupštini prezentirao i da bi ostajanje u ugovoru bilo skuplje nego izlazak iz njega.

– Ostajanje u ugovoru do kraja 2028. značilo da bi koncesionaru moram platiti još 420 milijuna eura, kazao je u siječnju Tomašević.

Na posljednjoj sjednici Skupštine, održanoj početkom rujna, na pitanje zastupnika Zorislava Antuna Petrovića (Zelena alternativa – Održivi razvoj Hrvatske) oko cijene raskida Tomašević je kazao da ona još nije poznata jer nema dogovora sa ZOV-om.

– Ako do dogovora ne dođe, o tome će odlučiti arbitražni sud. Nismo u to ušli bez analiza. Da je ostalo u privatnim rukama, ne bismo mogli treći stupanj sufinancirati iz fondova EU-a, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je politički diletant

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek kaže da je i ranije upozoravao da naš gradonačelnik, politički diletant, koji pokreće postupke i povlači poteze koji građane mogu koštati stotine milijuna eura, a bez jasne predstavke rizika za Grad Zagreb.

– Zemljište mu, za ono što on tvrdi, uopće nije potrebno u sljedeće tri godine. Do kraja mandata se samo moramo potruditi da Tomašić napravi što manje štete za Zagrepčane i Grad, rekao je Petek.

Očiti kriminal koji će Zagrepčane koštati stotine milijune eura

– Tomaševićev kriminal koji će Zagrepčane koštati stotine milijuna eura se nastavlja. To je toliko drastično da je to za nevjerovati. Nakon što je ovo mišljenje tri puta platio odvjetničkom društvu Škurla i partneri i tvrdio svima da točno zna koji će biti financijski efekti po Grad Zagreb i raskinuo ugovor da bi nakon raskida ugovora za Grad Zagreb ponovno tražio financijsko mišljenje, pa to je van zdravog razuma, rekao je zastupnik Plavog grada Ivica Lovrić.

Lovrić kaže kako bi svi trebali pratiti tko i kako dobiva gradske natječaje, jer mi ovo sve liči na deponiranje novca za predstojeće kampanje.

Ovo je očiti kriminal koji će Zagrepčane koštati stotine milijuna eura. Ono što znamo je da Uskok provodi istrage oko tri naručena posla za odvjetničko društvo Škurle i partneri. Ovaj natječaj je samo element za nadopunu istrage. Ovim putem pozivam i državno odvjetništvo da dobro prati tko će na dobiti na ovom natječaju, rekao je Lovrić pogotovo zato što je gradonačelnik Tomašević javnosti i skupštinskim zastupnicima tvrdio kako zna što ga čeka nakon raskida koncesijskog ugovora.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika