Namirnica koju sigurno imate u kuhinji mogla bi biti ključ za bolje zdravlje srca
Pokazalo se da je češnjak bogat nutritivno korisnim spojevima, posebice sumporom. Njihovo istraživanje sastojalo se od 22 relevantne studije.
Prednosti za liniju, krvožilni sustav….
Nalazi su pokazali da konzumacija sirovog bijelog češnjaka može značajno sniziti kolesterol, smanjiti razine triglicerida i poboljšati kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL).
Osim toga, utvrđeno je da poboljšava indeks tjelesne mase (BMI), omjera struka i bokova i tzv. fibrinolitičke aktivnosti, nužne za razgradnju krvnih ugrušaka. Štoviše, ova su poboljšanja povezana sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti kao što su rak, prehipertenzija, dijabetes i nealkoholna masna bolest jetre.
Međutim, važno je napomenuti da tri od pregledanih kliničkih ispitivanja nisu otkrila značajne zdravstvene dobrobiti povezane s konzumacijom sirovog bijelog češnjaka.
Ovo naglašava potrebu za opreznim tumačenjem rezultata.
Istraživanja dosad temeljena na ekstraktima
Nažalost, zbog njihovog čestog uključivanja u dodatke prehrani, većina istraživanja koja procjenjuju utjecaje konzumacije češnjaka na ljudsko zdravlje usredotočila se na ekstrakte češnjaka ili crni češnjak. Ovi derivati češnjaka dobiveni su nakon industrijske prerade, potencijalno mijenjajući njihov kemijski sastav.
„Različite metode sušenja koje se koriste u industriji za pripremu različitih proizvoda od češnjaka rezultiraju smanjenim razinama sastojaka kao što su alicin, fenoli i piruvat u usporedbi sa svježe ubranim češnjakom.
Umjesto toga, sadrže različite proizvode koji nastaju transformacijom alicina. Na primjer, spojevi sumpora u svježem češnjaku mogu biti gotovo 1000 puta snažniji antioksidansi u usporedbi s onima u ekstraktu češnjaka.”
Nadalje, prerađeni derivati češnjaka, poput onih koji se koriste u farmaceutskim dodacima i dodacima prehrani, mnogo su skuplji od sirovog češnjaka, prenosi N1info.hr.