PROJEKTIRANJE GARAŽE U KLAIĆEVOJ

Tomašević odgovorio Bernardiću: Ja ne odlučujem o nabavi. Samo potpisujem dokument

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovorio je na prozivke predsjednika zagrebačkih socijaldemokrata Davora Bernardića koji ga je optužio za pogodovanje na natječaju za projektiranje podzemne garaže u Klaićevoj
Zagreb: Tomašević održao konferenciju za medije na temu parkinga Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjetimo, predsjednik zagrebačkih socijaldemokrata Davor Bernardić održao je konferenciju za novinare s temom: “Kome je ‘nabačen’ natječaj za garažu u Klaićevoj? Kaže kako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević posao projektiranja garaže dao tvrtki s jednim zaposlenim, koja je kompletan posao vođenja projekta prebacila na firmu iz Beograda. Bernardić nagađa da je razlog da se sakrije trag novca.

Bernardić kaže kako je Tomislav Tomašević očito u nedostatku ideja, a radi potreba izbora izvukao projekte stare 15 godina, još iz vremena Milana Bandića poput izgradnje podzemne garaže u Klaićevoj.

– Osobno se zalažem za izgradnju podzemnih garaža i tu samo po sebi ne bi trebalo biti ništa sporno da do nas nisu došle informacije kome je dodijeljen posao izrade projektne dokumentacije za izgradnju podzemne garaže, naglašava Bernardić.

Sumnjivim drži što je odlukom gradonačelnika za projektiranje garaže odabrano društvo “Bridge and Ancor” sa samo jednim i jedinim zaposlenim koja je kompletan posao vođenja projekta povjerila tvrtki iz Srbije pod nazivom Centar projekt koja će raditi i kontrolu samog projekta.

– Postavlja se pitanje zašto je taj ured koji ima samo jednog zaposlenog kompletan praktički posao prebacio na tvrtku iz Srbije koja nije pod nadzorom Ministarstva financija. Je li se tu posao dodjeljuje prijateljima i članovima stranke Možemo. Ili osobama od njihovog povjerenja, upitao je Bernardić koji je najavio i da će pozvati institucije da postupe po ovom slučaju i istraže cijeli slučaj.

Tomašević: Ja ne odlučujem o tome

Zagrebački gradonačelnik Tomašević smatra da je dokaz da je natječaj dobro odrađen to što se na odluku o javnoj nabavi nitko nije žalio.

– Na natječaj je pristiglo 11 ponuda i od ovih deset koji nisu prošle, nitko se na odluku nije žalio, što je očito da je provedena po zakonu – rekao je Tomašević.

Istaknuo je da da on ne provodi postupak javne nabave već da to radi Gradski ured za javnu nabavu.

– Ja ne odlučujem o tome. Na kraju potpisujem dokument, kao i svaki dokument da bi on bio pravovaljan i da bi uopće izašao iz gradske uprave, rekao je Tomašević.

Naglasio je da je po hrvatskom zakonu o javnoj nabavi dozvoljeno uzeti eksperte i reference drugih firmi i drugih pojedinaca na koje se možete osloniti ako će oni biti uključeni u projektiranje i onda možete na taj način javiti na javnu nabavu.

– Što ja mislim o tome je nebitno jer zakone moramo provoditi takvi kakvi jesu, zaključio je Tomašević.

Hrvatska
Politika