ODLIČAN

Recept za izvrnuti kolač sa šljivama: Starinski okus, ali i neki novi sastojci

Donosimo recept Marine Minko za jednostavan i sočan "izvrnuti" kolač sa šljivama
plum-cake-2662696_1920 Pixabay/Ilustracija

U ovom sam receptu odlučila kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom, kaže Mare, ali neke je tradicionalne sastojke zamijenila danas lako dostupnim zdravijim alternativama, prenosi Pun kufer.

U biskvitu su se tako našli zobeno brašno i zobeno mlijeko, batat i maslinovo ulje, a rezultat je sjajan. Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup veličine 20 centimetara.

Sastojci:

  • 100 g pšeničnog brašna
  • 100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)
  • 130 g oraha, mljevenih
  • 100 g integralnog ili kokosovog šećera
  • 210 ml zobenog mlijeka
  • 100 g narančastog batata, pire
  • 1 žlica maslinovog ulja
  •  2 žlice limunovog soka
  • 1 prašak za pečenje
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 10 – 15 šljiva
  • 2 žlice javorovog sirupa, po želji

Priprema:

  1. Na samom početku pripremite pire od batata te, ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače.
  2. Šljive operite i očistite od koštica te ih narežite na četvrtine u obliku kriški.
  3. Pomiješajte suhe sastojke – pšenično brašno, mljevene orahe, zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  4. U posebnoj posudici promiješajte i mokre sastojke – pire od batata, maslinovo ulje, zobeno mlijeko i sok od limuna.
  5.  Pećnica neka bude ugrijana na 180 stupnjeva, a kalup obložen papirom za pečenje.
  6. Na dno kalupa složite kriške šljiva tako da popunite cijelu površinu. Po želji možete pokapati javorovog sirupa, ako volite i želite slađi kolač.
  7. Tek kad ste posložili šljive, pomiješajte suhe i mokre sastojke u jednoj posudi. Sada je pravo vrijeme za to jer će kiselina iz mokrih sastojaka odmah početi djelovati na sodu bikarbonu i prašak za pečenje, a ne želite da se ta reakcija odvije puno prije nego je kolač spreman za pećnicu.
  8.  Kad ste dobro promiješali sve sastojke za biskvit, ulijte smjesu u kalup na šljive i stavite u pećnicu na 30 – 40 minuta. Provjerite je li biskvit pečen ubadanjem štapića.
  9. Malo ohladite, odvojite nožem od bočne strane kalupa, poklopite tanjurom za posluživanje i okrenite kolač na tanjur.
Gastro
Hrvatska