ANKETA

Treba li Milan Bandić dobiti ulicu u Zagrebu?

Ruski grad Beslan od danas ima ulicu koja nosi ime pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. S obzirom na to da je pokojni gradonačelnik obilježio dva desetljeća Zagreba, pitamo vas treba li dobiti svoju ulicu u glavnom gradu.
ARHIVA – Na današnji dan prije 16 godina Zoran Milanović postao predsjednik SDP-a Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Podsjetimo, Dana 1. rujna 2004. godine u gradiću Beslanu u Sjevernoj Osetiji na jugu Rusije čečenski teroristi zauzeli osnovnu školu i zatočili u njoj više od tisuću ljudi. Dva dana poslije, saznalo se da je 331 osoba mrtva, od čega 160 djece, a bilo je i 700 ranjenih.

Godinu dana nakon stravičnog zločina, pokojni gradonačelnik Bandić je u organizaciji sa zagrebačkim Crvenim križem pozvao 50 djece koja su bila taoci, na odmor u Novi Vinodolski.

Inicijativa o ljetovanju beslanske djece u Hrvatskoj bila je i jedan od glavnih razloga zašto je Bandića krajem 2018. ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao ordenom “Red prijateljstva” koji se dodjeljuje istaknutim osobama za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima. Bandić je taj orden primio osobno od Putina na ceremoniji koja se održala u Kremlju.

Također, to je i razlog zbog kojeg je pokojni gradonačelnik u tom ruskom gradu dobio ulicu.

Polls

Aktualno
Grad Zagreb