OPORBA SE BUNI

Očekuje se burna sjednica: Zašto na dnevnom redu nema gorućih tema?

Na sjednici Gradske skupštine, prvoj nakon ljeta, stiže 39 točaka. Među njima i Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine
35. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Puklavec/PIXSELL

Oporbi smeta što na dnevnom redu nema niti jedne goruće gradske teme.

Potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Mislav Herman kaže kako se povijest ponavlja.

– Bitnih tema na sjednici Skupštine nažalost nema, onih tema koje uistinu muče građane Zagreba, onih tema koje pune i novinske stupce, kaže Herman.

Istaknuo je kako gradonačelnik Tomislav Tomašević od prošle vlasti kopira i dobre i loše stvari.

– Plave vrećice nisu riješile problem zbrinjavanja otpada, a jednako tako blokovsko parkiranje neće riješiti prometni sustav u Zagrebu, smatra Herman.

Upozorio je da izmjene GUP-a nisu u potpunosti u skladu sa zakonom ni urbanističkom strukom te nemaju razvojni karakter, već isključivo ograničavajući,

– Nismo se pomakli s mjesta u pogledu pronalaženja kvalitetnih prometnih rješenja i zbrinjavanja otpada, kaže Herman koji je upozorio da je upravo na toj temi gradonačelnik Tomašević dobio izbore, a da u GUP-u nema ni govora o kvalitetnom zbrinjavanju i oporabi otpada.

Ocijenio je kako u Zagrebu i dalje radi po aktivističkom modelu te da izostaju sveobuhvatna rješenja.

Nezavisnoj Dini Vasić nije jasno kako to da Gradska plinara-Opskrba sada može ponuditi nižu cijenu od one koju je nudila na HERA-inom natječaju, zbog čega je izgubila posao opskrbe Zagreba plinom.

– Zašto prije tog natječaja nisu uspjeli osigurati opskrbu jeftinijeg plina, a sada su uspjeli kupiti jeftiniji plin? Pitanje je koju količinu su oni nabavili s obzirom da su izgubili natječaj i kako su te količine procijenjene? gdje se te količine plina skladište – pita se Vasić.

Nekadašnji Bandićev pročelnik i čelnik stranke Plavi grad Ivica Lovrić tvrdi da se Tomašević hvali njegovim uspjesima te želi znati koliko će Zagrepčane stajati raskid koncesije za pročistač otpadnih voda.

– Kada Tomašević ode s vlasti to će nam doći na naplatu, a cijena će biti više stotina milijuna eura. Tražit ćemo način da svi koji su sudjelovali u tome jednog dana i odgovaraju – poručuje Lovrić.

Također, dotaknuo se i nabave tramvaja.

– Možemo se samo smijati, ali u Izvješću gradonačelnika nema ni riječi na temu što je s dolaskom de fakto novih tramvaja. Znamo da je prije nešto više od godinu dana Tomašević pompozno najavljivao da je kupljeno na namještenom, dirigiranom, protuzakonitom javnom natječaju u njemačkoj 11 tramvaja, starih 29 godina koji su defacto novi,.

Kaže koliko je njemu poznato da su trebali doći svi tijekom jeseni prošle godine.

Zanimljivo, velika većina točaka na predstojeću sjednicu stiže iz ureda gradonačelnika. Niti jedna iz oporbe.

Grad Zagreb
Politika