Ritual za cijelu obitelj i susjedstvo

Ovo je provjereni recept za najbolji domaći ajvar

Ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela s mesom i druga bogatija jela koja si mnoge obitelji nisu mogle priuštiti.
ajvar Ivica Galović/PIXSELL

Ajvar je specijalitet koji se na cijelom Balkanu radi u rujnu. Mnoga domaćinstva u Bosni i Hercegovini sama rade svoj ajvar. Najbolji ajvar ipak je u Sjevernoj Makedoniji. Zato ćemo vam predstaviti kako Makedonci pripremaju svoj specijalitet.

Ako niste znali, ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela s mesom i druga bogatija jela koja si mnoge obitelji nisu mogle priuštiti. U tim teškim vremenima postao je omiljeni dodatak i način da svojim vrhunskim okusom oplemenimo jela. Iz Makedonije se brzo proširio u sve zemlje Balkana, a svaka regija je ajvaru dala svoj pečat.

Ipak, Makedonci drže do tradicije i svoj ajvar pripremaju na jedinstven tradicionalan način.

Kako se radi ajvar?

Priprema ajvara nije samo kulinarski zadatak; to je ritual koji uključuje cijelu obitelj i susjedstvo. Svake jeseni, kada je berba paprike na vrhuncu, obitelji se okupljaju kako bi ispekle, ogulile i izmiksale paprike.

Ovaj proces, koji može trajati satima, zahtijeva strpljenje i ljubav. Ajvar se priprema polako, uz stalno miješanje kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Najljepši je začin, kažu mnogi, druženje tijekom pripreme.

Ajvar se, za razliku od svojih bliskih srodnika ljutenice i pinđura, drži jednostavne filozofije: samo crvene mesnate paprike, ulje, sol, ocat i malo šećera. Pomislite li dodati nešto više, vaš će se ajvar pretvoriti u nešto drugo – ljuteniku s ljutim papričicama ili pinđur s patlidžanima i mrkvom.

Dakle, držimo se osnova i bez greške dobivamo savršen ajvar, prenosi N1.

Sastojci:

25 kg crvenih paprika (srednje veličine, ne previše mesnate)

1-1,5L suncokretovog ulja (količina ovisi o potrebama tijekom prženja)

sol (po ukusu)

2 žlice šećera

1 žlica octa

(po želji) 1 kg ljutih papričica za pikantni ajvar

Kako pripremiti ajvar?

Priprema paprika

Paprike operite i dobro osušite

– Pecite paprike sa svih strana dok kora ne pocrni, ali ne smiju zagorjeti

– Pečene paprike stavite u plastične vrećice kako biste ih lakše ogulili

– Paprike ogulite i očistite od sjemenki

– Ostavite paprike da se ocijede preko noći ili nekoliko sati (što duže)

– Mljevenje paprike

Ocijeđene paprike sameljite u mlincu, za bolji ajvar preporučuje se krupnije mljevenje

Prženje ajvara

– Lagano nauljite veliku zdjelu i stavite mljevenu papriku

– U drugoj tavi zagrijte ulje

– Dok se ulje zagrijava, na srednjoj vatri miješajući pržite paprike oko 20 minuta

– Kad se ulje dobro zagrijalo dodati ga u paprike uz stalno miješanje

– Ajvar pržite na srednjoj vatri 2 do 3 sata od prvog vrenja uz stalno miješanje

Završni dodaci i konzerviranje

Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude. Pola sata prije kraja prženja staklenke staviti u pećnicu na 100 °C da se zagriju. Pred kraj prženja dodajte sol, šećer i ocat.

Vrući ajvar prebacite u vruće staklenke, zatvoriti ih čistim poklopcima. Staklenke vratite u pećnicu na 75 °C još sat vremena.

Staklenke ostaviti u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade.

Savjeti i trikovi

Odabir paprika: Koristite paprike srednje veličine koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.

Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli prskanje i neravnomjerno prženje.

Kuhanje: Ajvar je gotov kada se pri miješanju vidi dno posude.

Prekuhavanje: Pazite da se ajvar ne prekuha jer će ulje isplivati ​​na površinu.

Ljuto: Ako želite ljut ajvar, na 25 kg slatke paprike dodajte 1 kg ljutih papričica.

Sterilizacija: Staklenke staviti u pećnicu na 100 °C pola sata prije nego što je ajvar gotov.

Hlađenje: Ostavite staklenke u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje

Hrvatska
Zanimljivosti