Evo na što moramo paziti tijekom pripreme pekmeza od šljiva
Sočne i aromatične šljive idealne su za pripremu pekmeza koji će se potom cijele godine koristiti za mazanje na kruh, u kolačima i slično. Pekmez od šljiva može se pripremiti od svih vrsta, ali neke od njih se ipak smatraju najboljima za to.
Šljive su iznimno sočne i slatke pa su zbog toga idealne za izradu brojnih slastica poput kolača i torti, ali i marmelada i džemova, odnosno pekmeza.
Pekmez se može pripremati od svih vrsta šljiva, ali najčešće se upotrebljavaju bistrica, debeljara, čačanska rodna i Stanley.
Na što treba paziti kod pekmeza od šljiva?
Kako bi pekmez od šljiva bio idealnog okusa i teksture, važno je pripaziti na to da šljive budu potpuno zrele, ali ne prezrele kako bi se dobila najbolja aroma i slatkoća. Ako sami kupite šljive za pekmez, najbolje je iskoristiti samo one šljive koje su same pale nakon što ste blago zatresli stablo. One šljive koje morate sami ubrati ili snažno tresti stablo da bi ispale, još nisu dovoljno zrele.
Kada je riječ o slatkoći samog pekmeza od šljiva, šećer je potrebno pažljivo dozirati jer, ako stavite premalo šećera, pekmez će se prebrzo pokvariti, a ako ga ima previše, u potpunosti će prikriti aromu šljiva.
Na 5 kilograma šljiva, dodaje se minimalno jedan kilogram šećera, ali ne više od 1,5 kilograma. Točnu količinu šećera je potrebno procijeniti prema slatkoći šljiva i osobnom ukusu.
Najbolji recept za pekmez od šljiva
Sastojci:
- 5 kg šljiva
- 1 kg šećera (ako šljive nisu dovoljno slatke, može i malo više)
- 2 limuna
- 3 vanilin šećera
Priprema:
Šljive dobro operite i očistite od koštica. Potom u lonac u kojemu ćete kuhati pekmez, na dno stavite red šljiva pa red šećera pomiješanog s vanilin šećerom i tako redajte dok sve ne potrošite. Tako poredane šljive ostavite na hladnom preko noći (najbolje u hladnjaku) pa idući dan kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne dobijete pekmez željene gustoće, a za što će trebati otprilike dva ili tri sata.
Idealna gustoća pekmeza od šljiva je kada on s kuhače pada u komadima. Pekmez je potrebno cijelo vrijeme miješati. Pred sam kraj dodajte sok dva limuna i miješajte još nekoliko minuta.
Gotov pekmez ulijte u vruće, sterilizirane staklenke, dobro zatvorite (ispod poklopca možete staviti i celofan) pa ostavite da se što sporije ohladi kako se pekmez kasnije ne bi kvario.
Zaključak
Pekmez od šljiva se radi jednostavno, ali treba pripaziti na nekoliko detalja. Prije svega, važno je koja se vrsta šljiva koristi, kao i kolika je količina šećera. Što se tiče same pripreme pekmeza potrebno je uzeti si vremenu, ali na kraju se isplati.