Gdje je nestao beli Zagreb grad?

Klasić: Neredovito košenje trave i odvoz smeća nisu više samo estetski problem

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da su se Zagrepčani na količine neodvezenog otpada već navikli, ali da sada zbog ekstremnih vrućina ovo tom problemu daje novu dimenziju
Konferencija za medije HSLS-a Grada Zagreba Matija Habljak/PIXSELL

Klasić kaže kako ovakvo stanje Zagreba potvrđuje da netko jednostavno ne zna upravljati sustavom odvoženja otpada.

– Zato s velikim očekivanjem već nekoliko godina slušamo riječi gradske uprave da se nazire kraj ovakvog sustava, kaže Klasić.

Dodaje da zapušteni i nepokošeni parkovi i zelene površine nisu samo bio raznolike površine već da su to uglavnom staništa komaraca i mjesta za gniježđenje glodavaca.

– Vrućine, smeće i neredovito košenje trave stvaraju pogodan grad za komarce, štakore i ostale glodavce. Zato u svim gradskim kvartovima neredovito odvoženje otpada i košenje trave odavno nije više samo estetski problem, već je postao značajan sanitarni problem koji ne samo da grize za oči ili nos već ima potencijal da ugrozi kvalitetu života i zdravlje Zagrepčana, tvrdi saborski zastupnik.

Sanitarni problem

Podsjeća da su glodavci, posebice štakori, rasadnici zaraznih bolesti, a komarci prvi na ljestvici najsmrtonosnijih životinja na svijetu u prenošenju po život opasnih bolesti.

– Situacija oko komaraca naročito je zabrinjavajuća jer je od početka godine u Europi zabilježeno 151 slučaj groznice Zapadnog Nila, koja se javlja sezonski u kasno ljeto i ranu jesen, uglavnom od kolovoza do sredine listopada tj upravo u ovo vrijeme a zabrinjavajuće je da je bolest već zabilježena i u Hrvatskoj, kaže Klasić.

Podsjeća da su upravo iz tih razloga, a uslijed zabilježenih povećanih koncentracija broja komarca Sisak i Petrinja su aktivne mjere zamagljivanja protiv komarca proveli prije 15-ak dana, a Velika Gorica je to učinila u periodu od 27. do 30. kolovoza.

– Uzimajući u obzir prema dojavama građana najezdu komaraca i štakora u svim dijelovima grada, a svjetlu pravovremene preventivnih mjera i prije nego postanu izravna ugroza za građane, mi u HSLS-u pozivamo da se provede hitna izvanredna deratizacija i zaprašivanje komarca u svim zagrebačkim kvartovima te da se počne voditi računa o redovnom odvozu smeća te košnji trave na zagrebačkim javnim površinama, kako bi se spriječili problemi koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje Zagrepčane, rekao je Klasić.

Dodaje da je prestrašeno kako danas izgleda Grad Zagreb, zamazane ulice, zapuštene javne površine, smrad , štakori i komarci.

– Tuga i jad za gledat. Pitam se neki puta gdje nam je nestao “beli Zagreb grad”?, rekao je Darko Klasić.

Aktualno
Grad Zagreb