VIDEO

Zagreb ima prvi Mobilni tim službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar predstavljen je pilot projekt "Mobilni tim službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti" s ciljem pružanja psihološke pomoći osobama koje su teško pokretljive
Zagreb: Predstavljanje pilot-projekta Službe za mentalno zdravlje Josip Mikacic/PIXSELL

Prema službenim podacima čak 167 tisuća Zagrepčana ima nekakvu dijgnozu psihičkog poremećaja i u proteklih pet godina primijetili smo značajan porast broja osoba koje su zatražile pomoć zbog problema mentalnog zdravlja, ustvrdila je voditeljica službe za mentalno zdravlje Marija Kušan Jukić.

– Ovaj mobilni tim kojega smo uspjeli formirati čini važan iskorak da korisnik više ne dolazi k nama nego mi dolazimo k njima. Ta je usluga namijenjena osobama koji nisu u tretmanu a kojima je psihijatrijsko-psihološki tretman nedostupan kao što su osobe s demencijom, invaliditetom i osobe koje boluju od teških kroničnih bolesti, ustvrdila je Kušan Jukić, prenosi Radio Sljeme.

Osnivanje i rad mobilnog tima financirat će se iz gradskog proračuna, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda Branko Kolarić te dodao da iako je to prilično skupo jer se liječnik specijalista šalje nekome u kuću i troši se vrijeme na putovanje, to je iznimno značajno za osobe koje su starije i dementne te koje di doživjele strašan stres prilikom odlaska u zdravstvenu ustanovu.

– Za projekte javnozdravstvenog nad standarda mentalnog zdravlja samo u ovoj godini uložili smo gotovo milijun eura, a osim toga značajna sredstva ulažemo u kapitalne zdravstvene projekte kao što je obnova psihijatrijske bolnice za djecu i mladež te radovi na novoj zgradi u klinici za psihijatriju Vrapče, ustvrdio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Aktualno
Grad Zagreb