Što je zdravije – tjestenina ili riža?
Volite li jesti špagete, penne, puževe ili bilo što drugo… poznato je da tjestenina pomaže sportašima u izdržljivosti upravo zbog ugljikohidrata koje sadrži. Jedna porcija tjestenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljikohidrata, a one od cjelovitih žitarica imaju više vlakana i lakše su probavljive od tjestenine koja to nije. Ali svaka tjestenina koju jede i dalje sadrži oko 8 g proteina po porciji., prenosi Krstarica.
Tjestenina je tehnički više prerađen proizvod od riže, koja je cjelovito zrno.
Može biti zdrava
Kada govorimo o prerađenoj hrani, mislimo na zaslađena pića i hranu punu šećera koji negativno utječu na zdravlje te mogu uzrokovati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost, pokazali su rezultati studije iz 2020. godine objavljene u časopisu Nutrients.
No prerađena tjestenina ne razlikuje se od kruha i može biti zdrava. Kruhu se također dodaju šećeri i razni aditivi. Tjestenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, navodi Rizo.
Tjesteninu može biti malo lakše pripremiti od riže, osim ako ne koristite onu instant rižu. Posljednjih godina proizvođači su počeli raditi tjesteninu i od drugih namirnica, poput leće, slanutka i graška. Takva tjestenina sadrži više hranjivih tvari, proteina i vlakana, ali manje ugljikohidrata, prenosi N1info.hr.
Nutritivne vrijednosti riže
Iz Rizi nepoznatih razloga, ljudi češće posežu za rižom jer žele malo zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna otkud stigma da je riža zdravija od tjestenine. “Riža se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijom”, kaže. Jedna mala porcija riže sadrži oko 250 kalorija i oko 53 g ugljikohidrata i tu je razlika vidljiva.
U usporedbi s tjesteninom, riža – integralna ili bijela – sadrži manje proteina i vlakana. Proteina ima 2 grama, tjestenine 8. Sadrži 1 gram vlakana, a tjestenine 2,5.
Riža sadrži vitamine i minerale kojih tjestenina nema, uključujući folnu kiselinu, željezo, cink, ali to su male količine. Za one koji izbjegavaju gluten u prehrani, riža je dobar izbor.