KANDIDATKINJA ZA ŠEFICU SDP-A

Major: Peđa Grbin odgovoran za najveće izbacivanje članstva u SDP-u

U ponedjeljak je počeo izborni proces u SDP-u. Stranka bira novog predsjednika ili predsjednicu, novo Predsjedništvo i Glavni odbor
1722410164-Screenshot_2 Screenshot/Sanja Major/N1

Kako je već od ranije poznato aktualni predsjednik Peđa Grbin neće se kandidirati, a Siniši Hajdašu Dončiću, koji je isto tako već ranije istaknuo svoju kandidaturu za vođu stranke, stiže konkurencija. Uz Mladena Kešera, javnu kandidaturu je iznijela i Sanja Major, potpredsjednica Foruma žena SDP-a.

Major je HRT-u rekla da je prvi i najveći poticaj što nije htjela dopustiti da SDP ima nedemokratski samo jednoga kandidata koji bi bio jedini mogući izbor.

– Znamo da je bilo izbacivanja, da je pola saborskog kluba SDP-ovog u prošlom mandatu bilo izbačeno i da su socijaldemokrati, koji su se kasnije formirali kao politička stranka, postali jači klub od SDP-a u saboru. Meni je to zaista neprihvatljivo!, napomenula je.

– Posljednjih deset godina u SDP-u naprosto ne postoji nesankcionirana rasprava, ne postoji rasprava o sadržaju nego se sve svodi na personalne odnose i na nekakve osobne antagonizme, dodala je.

Koliko je predsjednik SDP-a odgovoran za trenutno stanje stranke?

Peđa Grbin odgovoran je za najveće izbacivanje članstva u SDP-u, naglasila je.

Major je kazala da se stanje u stranci može popraviti te dodala da misli da bi se socijaldemokrati prvi vratili u SDP jer oni bez SDP-a ne mogu egzistirati.

– To se vidjelo i na posljednjim parlamentarnim izborima. Neovisno o tome što su bili najjači saborski klub, imali su i neke dobre intervencije u svom radu. Oni su na izborima bili potpuno nevidljivi, i to pokazuje političku situaciju u Hrvatskoj – da imate samo nekoliko stranaka, SDP i HDZ tu prednjače u nekakvoj stabilnoj podršci, kao i Možemo!, koje se pojavilo i već drugi ciklus imaju stabilnu podršku, i ovih par koji uvijek nekako iskoče u pojedinom izbornom ciklusu i nestanu, rekla je.
“Intervencija predsjednika Milanovića na parlamentarnim izborima protuustavna”

Major je rekla da su oko podrške Zoranu Milanoviću za kandidaturu predsjednika napravljene dvije pogreške.

– Prvo što je na posljednjoj sjednici Glavnog odbora prije ljeta donesena podrška njemu kao kandidatu za predsjednika Republike. Mislim da su se trebali čekati unutarstranački izbori.I DP čeka s objavom svog kandidata. HDZ je isto nakon svoje izborne konvencije objavio, kazala je.

– Ja sam već rekla da bih pokrenula svojevrsni referendum u SDP-u. Pitala bih članstvo jesu li za to da SDP pruži podršku, odnosno na neki način da se potvrdi ili opovrgne ova odluka Glavnog odbora. I Peđa Grbin je jučer na presici rekao da je moguće preispitati tu odluku Glavnog odbora i nadodao da će o tome odlučiti članstvo na unutarstranačkim izborima, rekla u HTV-om Studiju 4. 

Je li Zoran Milanović uteg SDP-u?

Major je naglasila da stalno govori da je Zoran Milanović velik problem za SDP.

– Prvi je razlog taj što smo mi nesumnjivo uz Zorana Milanovića ostvarili velike rezultate. Imali smo i mandat na vlasti između 2011. i 2015. S jedne strane smo ostvarili velike rezultate u smislu osvajanja vlasti, a s druge strane taj rezultat smo platili odmakom od socijaldemokratskog koncepta i orijentacije. I nismo se uspjeli čak ni nakon njegove ostavke rehabilitirati, distancirati i emancipirati od takve politike, rekla je.

– S druge strane, ova intervencija predsjednika Milanovića na parlamentarnim izborima je bila protuustavna. 2000. je SDP zaslužan za ustavne izmjene kada se predsjednička funkcija razdvojila od stranačke pripadnosti, istaknula je.

Na pitanje zašto tada nitko u SDP-u nije rekao da je to protuustavno, Major kaže da inače ne bi ostvarili rezultate kakve su ostvarili.

– Činjenica je da je njegova intervencija na tim izborima nama donijela podršku veću od 10 %. I mi da se Milanović nije uključio vjerojatno bismo ostvarili puno manji broj mandata, zaključila je.

Hrvatska
Politika