Jednostavan recept za slasticu koju baš svi vole
Često mu se dodaje voće poput jagoda, malina ili bobičastog voća, što mu daje još više svježine i pridonosi atraktivnosti kolača, centarzdravlja.
Ovakvi starinski recepti idu u prilog tome da jednostavni sastojci mogu činiti jednako ukusan i primamljiv desert kao i neki moderniji te da u vrlo kratkom vremenu i bez puno gnjavaže možete napraviti desert u kojem će uživati cijela obitelj.
Ova jednostavna, ali ukusna poslastica je savršena za sve prilike, od obiteljskih okupljanja do trenutaka opuštanja uz šalicu čaja.
Sastojci
Za tijesto:
- 200 g maslaca narezanog za listiće
- Četiri žumanjka
- 100 g šećera
- 400 g pšeničnog glatkog brašna
- Jedan prašak za pecivo
- Jedan vanilin šećer
Za nadjev
- Tri čvrsta jogurtaDva pakiranja kiselog vrhnja
- Pet žlica pšeničnog oštrog brašna
- 200 g šećera
- Jedan vanilin šećer
- Četiri bjelanjka
Priprema
U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto i rukama ga zamijesite dok se sve ne spoji.
Tijesto prepolovite na 2 dijela. Svaku polovicu stavite u vrećicu, jedan dio stavite u hladnjak, a drugi dio u zamrzivač. Ostavite da se malo hladi dok pripremite kremu.
Pećnicu zagrijte na 190 °C. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte im jogurt, kiselo vrhnje, brašno, šećer i vanilin šećer. Sve kratko izmiksajte da se spoji i ostavite sa strane.
Uzmite pleh u kojem ćete peći pitu i obložite ga papirom za pečenje.
Ohlađeno tijesto izvaljajte i stavite na papir za pečenje. Ako vam se bude ljepilo za valjak, malo ga pobrašnite. Na tijesto stavite kremu i poravnajte je. Izvadite drugi dio tijesta iz zamrzivača i naribajte ga na kremu.
Stavite pitu u pećnicu da se peče 35 do 40 minuta. Kada se gornje tijesto zarumeni je gotova.