STARI RECEPTI SU NAJBOLJI

Jednostavan recept za slasticu koju baš svi vole

Jogurt pita ili pita od jogurta je popularni i osvježavajući desert koji se vrlo brzo i jednostavno priprema
cheesecake-4939713_1280 Pixabay/Ilustracija

Često mu se dodaje voće poput jagoda, malina ili bobičastog voća, što mu daje još više svježine i pridonosi atraktivnosti kolača, centarzdravlja.

Ovakvi starinski recepti idu u prilog tome da jednostavni sastojci mogu činiti jednako ukusan i primamljiv desert kao i neki moderniji te da u vrlo kratkom vremenu i bez puno gnjavaže možete napraviti desert u kojem će uživati cijela obitelj.

Ova jednostavna, ali ukusna poslastica je savršena za sve prilike, od obiteljskih okupljanja do trenutaka opuštanja uz šalicu čaja.

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g maslaca narezanog za listiće
  • Četiri žumanjka
  • 100 g šećera
  • 400 g pšeničnog glatkog brašna
  • Jedan prašak za pecivo
  • Jedan vanilin šećer

Za nadjev

  • Tri čvrsta jogurtaDva pakiranja kiselog vrhnja
  • Pet žlica pšeničnog oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • Jedan vanilin šećer
  • Četiri bjelanjka

Priprema

U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto i rukama ga zamijesite dok se sve ne spoji.

Tijesto prepolovite na 2 dijela. Svaku polovicu stavite u vrećicu, jedan dio stavite u hladnjak, a drugi dio u zamrzivač. Ostavite da se malo hladi dok pripremite kremu.

Pećnicu zagrijte na 190 °C. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte im jogurt, kiselo vrhnje, brašno, šećer i vanilin šećer. Sve kratko izmiksajte da se spoji i ostavite sa strane.

Uzmite pleh u kojem ćete peći pitu i obložite ga papirom za pečenje.

Ohlađeno tijesto izvaljajte i stavite na papir za pečenje. Ako vam se bude ljepilo za valjak, malo ga pobrašnite. Na tijesto stavite kremu i poravnajte je. Izvadite drugi dio tijesta iz zamrzivača i naribajte ga na kremu.

Stavite pitu u pećnicu da se peče 35 do 40 minuta. Kada se gornje tijesto zarumeni je gotova.

Gastro
Hrvatska