REAKCIJA OPORBE

Jelić: Ovaj “genijalni” potez mogao bi biti zadnji čavao u lijes GPZ Opskrbe

Nižu se reakcije na poziv Gradske plinare Zagreb Opskrba klijentima u kojem piše da ako ostanu njihovi kupci da će plaćati nižu cijenu plina od javne. Naravno, u obavijestio koju šalju GPZ Opskrba nije istaknuli cijenu ni objasnila kako je moguće da će tržišna cijena biti niža od javne. Potpredsjednik zagrebačkog HSLS-a kaže da je posebno zbunjujuće činjenica da je gradonačelnik Tomašević tvrdio još u svibnju da GPZ Opskrba sa ponuđenom cijenom na nadmetanju od 10,2 eura po MWh može poslovati jedva na nuli, a sada obećava kupcima cijenu ispod 9,5 eura po MWh
Zagreb: Konferencija za medije stranke HSLS o zelenim politikama grada Zagreba Mia Slafhauzer/PIXSELL

Podsjetimo, Gradska plinara Zagreb Opskrba svojim klijentima poslala je obavijest u kojoj im, ako ostanu njihovi kupci, obećava nižu cijenu plina od javne. Naravno, nisu objasnili koliko bi cijena bila niža, zbog kojeg razloga takvu cijenu nisu nudili na javnom natječaju na kojem su izgubili opskrbu u Zagrebu i okolici.

Potpredsjednik zagrebačkih liberala, Kristijan Jelić za 01Portal ističe da osim što iz Gradske plinare Zagreb Opskrba nisu kupce upoznali sa svim uvjetima iz tržišnog ugovora, kako bi kupac na temelju relevantnih informacija mogao zaključiti koja je usluga za njega povoljnija – javna ili tržišna, nisu ni pojasnili da se krajnji kupci u svakom trenutku mogu vratiti na javnu uslugu opskrbe plinom.

– Ono što je posebno zbunjujuće, je činjenica da je gradonačelnik Tomašević tvrdio još u svibnju da GPZ Opskrba sa ponuđenom cijenom na nadmetanju od 10,2 eura po MWh može poslovati jedva na nuli, a sada obećava kupcima cijenu ispod 9,5 eura po MWh?!? Njihov odgovor da je trenutno cijena plina na tržištu niža je u najmanju ruku neozbiljan, jer što će se dogoditi ako cijena poraste već slijedeći mjesec, pita se Jelić.

Opskrba je tržišna, a ne komunalna djelatnost

– Pitao bih gradonačelnika Tomaševića ide li GPZ Opskrba svjesno u akumuliranje novih gubitaka koji će se neminovno slomiti na leđima poreznih obveznika u Gradu Zagrebu i tko je to odobrio?
U četiri godine nakon početka liberalizacije plinskog tržišta, GPZ Opskrba je uspjela izgubiti ne samo Zagreb, nego još i 12 distributivnih područja (Bjelovar, Rijeka, Samobor, Koprivnica…), a ovaj “genijalni” potez mogao bi biti zadnji čavao u lijes GPZ Opskrbe, naglašava naš sugovornik.

– Opskrba je tržišna, a ne komunalna djelatnost i njena svrha je da posluje sa što većom dobiti, a ne da po svaku cijenu učestvuje u opskrbi krajnjih kupaca!, naglasio je za naš portal Kristijan Jelić potpredsjednik GO HSLS

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika