OPREZ

Ako imate više od 50 godina, u kavu biste uvijek trebali dodati ovaj sastojak

Utjecaj kofeina na organizam česta je tema istraživanja, posebno ako se uzme u obzir da mnogi konzumiraju više šalica kave dnevno od preporučene doze
coffee-3911718_1920 Pixabay/Ilustracija

U konzumiranju svih vrsta namirnica pa tako i kave treba imati mjeru kako se ne bi pojavili potencijalni štetni učinci.

Dr. Pamela Peeke naglašava da se nakon 50. godine života mnoge funkcije u organizmu usporavaju, ali da se prehranom to može poboljšati.

Ona smatra da u kavu treba dodavati cimet, a u slana jela kurkumu.

“Kurkuma jača imunitet i smanjuje upalne procese u zglobovima,” objasnila je.

Kurkuma se s razlogom naziva i “kraljicom začina,” a može pozitivno utjecati na očuvanje kognitivnih funkcija, piše N1info.hr.

Jedan gram cimeta dnevno može smanjiti razinu šećera u krvi, lošeg kolesterola i triglicerida.

“Cimet ima protuupalno i antimikrobno djelovanje. Održava razinu šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način sprečava nagle skokove ili padove šećera i poboljšava osjetljivost organizma na inzulin,” naglasila je dr. Peeke.

Gastro
Hrvatska