USKOK podigao optužnicu

Sudski službenik zarađivao na nabavi poslovnih mobitela i informatičke opreme

Županijsko državno odvjetništvo oštetio je za 42.000 eura prisvajanjem mobitela, tableta, novca i različite informatičke opreme te korištenjem mobilnih i internetskih usluga
mobitel

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da se, u razdoblju od 3. siječnja 2019. do kraja travnja 2023. godine u Osijeku, kao službenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku (ŽDO) zadužen za informatičku podršku, zlouporabom svog položaja i ovlasti nepripadno okoristio prisvajanjem mobilnih uređaja, tableta, novca i različite informatičke opreme te korištenjem mobilnih i internetskih usluga na račun ŽDO-a.

Tako je okrivljenik nakon isporuke 28 mobilnih uređaja za potrebe ŽDO-a za sebe neovlašteno zadržao 15 uređaja ukupne vrijednosti od 1.212,24 eura. Također je zamjenicima ŽDO-a neistinito predočavao da im može osigurati kvalitetnije mobilne uređaje ako doplate iznose od 400 do 700 kuna. Kada mu je nekoliko zamjenika povjerovalo i predalo tražene novčane iznose, isporučio im je već naručene mobilne uređaje, dok je ukupno pribavljeni iznos od 345,08 eura protupravno zadržao za sebe i u tom iznosu oštetio zamjenike.

Osim toga, okrivljenik je neovlaštenim podnošenjem više zahtjeva koje je vlastoručno potpisao i ovjerio službenim pečatom, za ŽDO ugovorio pretplatničke odnose za pružanje mobilnih i internetskih usluga od najmanje 5.482,39 eura te kupnju šest mobilnih uređaja i tableta ukupne vrijednosti od 5.154,91 eura, koje usluge je osobno koristio, dok je mobilne uređaje i tablete neovlašteno zadržao za sebe.

Nadalje je okrivljenik, koristeći povjerenje odgovorne osobe ŽDO-a, predložio kupnju različite informatičke opreme za koju je znao da nije potrebna za obavljanje poslova, nakon čega je po izvršenoj nabavi neovlašteno za sebe zadržao veću količinu te opreme ukupne vrijednosti od 30.155,89 eura.

Na opisani način okrivljenik je pribavio sebi nepripadnu imovinsku korist od ukupno 42.350,70 eura, a ŽDO oštetio za ukupno 42.005,62 eura.

Crna kronika
Hrvatska