GRAD SE ODLUČIO NA RASKID

ZOV danas predaje Zagrebu upravljanje pročistačem: Ovo je strateški najbitnije zemljište

Do prijenosa upravljanja na ViO dolazi upravo sada jer je Grad Zagreb u veljači ove godine donio odluku o jednostranom raskidu Ugovora četiri godine prije njegova isteka
Zagreb: Pro?ista? otpadnih voda u ?uline?koj ulici Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebačke otpadne vode izvijestile su da će u subotu, 3. kolovoza upravljanje pročistačem otpadnih voda predati Gradu Zagrebu, odnosno gradskom komunalnom društvu Vodoopskrba i odvodnja, slijedom gradske odluke o raskidu ugovora.

Time se završava 24-godišnje razdoblje tijekom kojeg je ZOV upravljao postrojenjem na temelju Ugovora o koncesiji sklopljenog s Gradom Zagrebom 16. prosinca 2000., stoji u priopćenju.

Do prijenosa upravljanja na ViO dolazi upravo sada jer je Grad Zagreb u veljači ove godine donio odluku o jednostranom raskidu Ugovora četiri godine prije njegova isteka.

Iz ZOV-a ističu da su, poštujući pravo Grada na jednostrani raskid Ugovora i prije njegova isteka ostali konstruktivan i odgovoran partner i u procesu raskida suradnje te su uložili maksimalne napore da osiguraju uspješnu tranziciju i omoguće da ViO u Ugovorom definiranom roku preuzme poslove upravljanja, kako bi građani i nadalje imali istu, visoku kvalitetu usluge.

Član uprave ZOV-a Markus Peter Schieborr istaknuo je da predaju Gradu Zagrebu pročistač u izvrsnom stanju, s visokokvalitetnom infrastrukturom i timom obrazovanih zaposlenika, piše HRT.

– Ovo suvremeno postrojenje utjelovljuje najbolje od moderne tehnologije i principa zaštite okoliša s naprednim procesima koji osiguravaju učinkovito i ekološki prihvatljivo upravljanje otpadnim vodama, značajno poboljšavajući kvalitetu života građana Zagreba, rekao je.

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, investicija vrijedna 320 milijuna eura, nalazi se na području koja obuhvaća milijun kvadrata od čega je značajan dio zelena površina.

Uz umjetno jezero, sportske terene za nogomet, tenis, odbojku, košarku koji su otvoreni i za korištenje lokalnoj zajednici, na lokaciji pročistača zasađene su i brojne biljke te stotinjak voćki.

Iz ZOV-a navode da je pročistač tehnološki jedan od najnaprednijih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Europi te ogledni primjer takvog uređaja u svjetskim razmjerima.

Zagreb: Ovo je strateški najbitnije zemljište u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je, pojašnjavajući zašto Grad raskida ugovor sa ZOV-om prije isteka ugovora 2028., istaknuo da plan izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) predviđa izgradnju postrojenja u Resniku na zemljištu koje je pod koncesijom zajedno s pročistačem otpadnih voda.

Zbog navedene koncesije, Grad Zagreb bi za bilo kakvu izgradnju postrojenja za otpad ili vodu na lokaciji u Resniku morao tražiti suglasnost koncesionara.

Iz Grada su pojasnili da bi se preuzimanjem upravljanja nad pročistačem olakšao i proces izgradnje trećeg stupnja pročistača i prijavu na EU projekt vrijedan oko 320 milijuna eura, kojim bi se dalje razvijalo mrežu vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu.

Naime, treći stupanj pročišćavanja komunalnih otpadnih voda nije moguće financirati iz EU fondova ako pročistačem upravlja privatni koncesionar, odnosno mora biti javni isporučitelj vodnih usluga odnosno gradsko poduzeće ViO, objasnio je Tomašević.

Tvrde i da analiza pokazuje da bi raskid ugovora trebao koštati manje od ostanka u koncesiji.

Aktualno
Grad Zagreb