Zlouporaba položaja i ovlasti

Policajac preko granice propuštao strane radnike bez dozvole za rad

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu
Na GP Maljevac stroge kontrole zbog koronavirusa Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1989., 1989.) zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je, u razdoblju od rujna 2023. do 26. prosinca 2023. na Graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Maljevac, kao policijski službenik Postaje granične policije raspoređen na obavljanje granične kontrole, na traženje drugookrivljenika, odgovorne osobe u trgovačkom društvu, omogućavao ulazak državljana trećih zemalja u Hrvatsku koji su dolazili neprijavljeno raditi za navedeno društvo.

Takve ulaske je prvookrivljenik omogućavao i drugim osobama koje su dolazile radi neprijavljenog rada u Hrvatsku. Naime, on je od zasad nepoznatih policijskih službenika koji su obavljali graničnu kontrolu na GP-u Maljevac tražio odobravanje ulaska državljanima trećih zemalja koji ne posjeduju dozvolu za boravak i rad, iako je znao koji su stvarni razlozi njihovog dolaska u Hrvatsku, a na što su oni pristajali te su im, sukladno traženju prvookrivljenika, odobravali ulazak.

Crna kronika
Hrvatska