TEŠKA SITUACIJA

Čistoća se suočava s nizom problema zbog kojih u gradu kasni odvoz: Neki programi uopće ne voze

Zagrebačka Čistoća suočava se s nedostatkom radnika koji na terenu nailaze na mnoge prepreke, a rad im otežavaju i velike vrućine
čistoća otpad Sanjin Strukić/PIXSELL

Većina druge smjene zbog toga radi noću, što dijelu građana stvara buku. S druge strane, iz Grada najavljuju novu aplikaciju koja će omogućiti građanima kontrolu usluge odvoza otpada.

Toplinske valove teško je izdržati i kada mirujete, a kamoli još kada morate raditi na suncu. Radnici Čistoće zbog toga više rade noću i mole za razumijevanje građane kojima to ometa san. No, na terenu im rad otežava i nepropisno odvajanje otpada, piše Radio Sljeme.

– Naročito se tu radi u stambenim zgradama gdje su naši kontejneri i posude vani, gdje su dostupne svakom korisniku. Vidjeli smo u puno primjera da ne razvrstavaju otpad na primjeren način, dapače, čak da odlažu nekakav otpad, nije niti reciklabilni, niti komunalni pa, između ostalog, bacaju tamo oko kontejnera nekakve zahodske školjke, što sam neki dan imao kod sebe i danas ujutro je, recimo, bila hrpa cigli. Puno puta se dogodi da zbog parkiranih vozila cijela ulica ostane bez usluge i to se onda evidentira kao neizvršena usluga, onda, naravno, to organizacijski zahtijeva da se što prije ipak pruži usluga tim korisnicima koji nisu krivi zbog toga – rekao je sindikalni povjerenik u Čistoći Zdravko Stoilković.

Poneki programi uopće ne voze

Popis lokacija na kojima usluge nisu obavljene dostupan je na mrežnim stranicama Čistoće. Unatoč svim problemima u toj gradskoj tvrtki, gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je dodatne mehanizme kojima će se kontrolirati je li otpad odvezen.

– Uskoro ćemo imati mobilnu aplikaciju gdje građani mogu pratiti informacije o danima odvoza, provjeriti što sve mogu odvojiti, vidjeti lokacije reciklažnih dvorišta i slično. Putem te aplikacije ćemo isto tako omogućiti bilo kakvu prijavu za neodvožen otpad. Znači, ako postoji bilo kakav preskok, bit će prijava putem mobilne aplikacije, to ćemo uskoro lansirati i u roku od 24 sata će Čistoća morati izvršiti taj odvoz – izjavio je Tomašević.

– Imamo puno problema zato što je dosta radnika na bolovanju, dosta radnika koji dugo rade kod nas gube radnu sposobnost i više nemaju potvrdu liječnika medicine rada. Činjenica je da se dogodi da zbog nedostatka radnika poneki programi uopće ne voze. S obzirom na činjenicu da dolazi do propusta u redovnom odvozu, mislim da je tih 24 sata vrlo nerealno – kazao je na to Stoilković.

S obzirom na trenutačnu situaciju, poteškoće s uslugama Čistoće možemo očekivati i najesen.

Aktualno
Grad Zagreb