KADROVSKA SUŠA

Tko će na megdan protiv Milanovića?

I dok čekamo da Andrej Plenković i vodstvo HDZ-a donesu odluku i službeno objave tko će biti njihov kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, poznato nam je puno više imena koji neće na megdan protiv Zorana Milanovića
zoran milanović Goran Kovačić/PIXSELL

HDZ se najviše poigravao s imenima. Tako je do medija došlo ime književnika i predsjednika Matice Hrvatske Mire Gavrana, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nogometaša Zvonimira Bobana.

Granić nije komentirao medijske napise, ništa nije rekla ni Grabar Kitarović, a Boban je rekao da toga nikad neće doći. Jedini koji je rekao više o mogućoj kandidaturi je Gavran koji je kazao da ga se u zadnjih 25 godina više puta pozivalo na politički angažman.

– Predlagalo mi da budem ili na listi za sabor, čak prvi, drugi, ili kandidat čak za gradonačelnika Zagreba prije tri godine kad su bili izbori. Ja sam sve to otklonio i naravno da se puno spekulira o mom imenu samo zato što sam javna osoba i u Matici hrvatskoj sam neke lijepe stvari uspio s odličnim suradnicima, rekao je Gavran.

Kako za sad izgleda, kandidat HDZ-a za Pantovčak bit će Dragan Primorac, no do službene potvrde morat ćemo pričekati do sutra.

Naime, predsjednik vlade Andrej Plenković nije htio otkriti radi li se o bivšem ministru obrazovanja Draganu Primorcu, no rekao je sljedeće: – Riječ je o kandidatu koji će biti kandidat poštivanja Ustava i vladavine prava, koji će surađivati s drugim institucijama u Hrvatskoj. Isto tako, riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u krug zapadnih zemalja, u Europsku uniju, u Sjevernoatlantski savez i koji će, s Vladom, voditi takvu politiku na međunarodnom planu koja će nas držati tamo gdje pripadamo.

Odlaskom Marije Selak Raspudić iz Mosta, a onda i njenom, inače prvom službenom kandidaturom za Pantovčak, mediji su se poigrali s idejom da protukandidat Milanoviću iz redova te stranke bude Miro Bulj.

– Nemam tih ambicija, zanima me samo moj grad. Činim sve kako bih ispravio ono što vidim da nije ispravno. I, koliko znam, Most još nema svog kandidata, odgovorio je Mostov zastupnik za N1.

Druge stranke još uvijek šute. Domovinski pokret kandidata bi mogao predstaviti na izvanrednom izbornom saboru koji bi se trebao održati 31. kolovoza.

Možemo također pušta probne balone, ali potvrde o kandidatu još nema iako se kao o najozbiljnijem kandidatu govori o Ivani Kekin. Manje stranke također čekaju kako bi u jednom trenutku podržale kandidata većih stranaka, jer im je vlastiti – logistički preskup.

Kako trenutno stojimo, tri kandidata su tu: Marija Selak Raspudić, Zoran Milanović i HDZ-ov kandidat čije ćemo ime saznati sutra, a po svemu sudeći kampanja za izbor Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, jednog od sukreatora vanjske i unutarnje politike trajat će tek tri, a možda i dva mjeseca. Valjda je Hrvatima za prosvijetljen izbor politika i to dovoljno.

Hrvatska
Politika