Veliki interes javnosti

FOTO: U Rugvici prikazan dokumentarni film “Diplomatska oluja” dr. Mate Granića, snimljen prema istoimenoj knjizi

To su memoari o procesu stvaranja suverene hrvatske države od samih početaka do ulaska Hrvatske u Šengen i euro zonu, poručio je dr. Mate Granić
WhatsApp Image 2024-03-01 at 22.24.34 (1)

U Društvenom domu u Rugvici, u petak navečer predstavljena je knjiga i prikazan film “Diplomatska oluja” autora dr. Mate Granića, ministra vanjskih poslova iz devedesetih koji uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana ima velike zasluge za stvaranje suverene, demokratske i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Događanje je izazvalo veliki interes, jer uz brojne Rugvičane, premijeri filma odazvali su se i predstavnici lokalne, kao i županijske vlasti.

-To su memoari o procesu stvaranja suverene hrvatske države od samih početaka do ulaska Hrvatske u Šengen i Euro zonu. Poticaj za drugo izdanje bila je brutalna ruska invazija na Ukrajinu, koja je promijenila geostrateške odnose u svijetu- istaknuo je Mate Granić, poručivši kako je ovo najozbiljnija situacija nakon Drugog svjetskog rata.

-Sve se je promijenilo i jednostavno za nas je vrlo važno kako se u tom svijetu promjena ponašati. Ja čvrsto vjerujem kako ova Vlada premijera Andreja Plenkovića savršeno prepoznaje te stvari te da smo na pravoj strani povijesti- naglasio je Granić.

Zadovoljstvo dolaskom Mate Granića u Rugvicu iskazao je načelnik Mato Čičak.

-Izuzetna mi je čast što smo mogli ugostiti najdugovječnijeg hrvatskog ministra vanjskih poslova dr. Matu Granića i predstaviti njegovu knjigu. Zajedno s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, Granić je donosio sve ključne odluke prilikom stvaranja Republike Hrvatske- kazao je Čičak.

Nazočnima su se obratili i urednik knjige Domagoj Knežević te scenarist i producent filma Frano Prižmić.

Događanja
Rugvica