NIŠTA OD ZELENIH POLITIKA

VIDEO Klasić: Program gospodarenja otpada u Zagrebu doživio fijasko

Zagrebački liberali predložili su gradskim vlastima da preskoče Pariz i konferencije o zelenim politikama gdje troše bespotrebno novac Zagrepčana jer provođenje njihovih zelenih politika čekamo u Zagrebu već tri godine
Zagreb: Konferencija za medije stranke HSLS o zelenim politikama grada Zagreba Mia Slafhauzer/PIXSELL

Saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić rekao je da je pohvalno je da se svijest o očuvanju naše planete zemlje širi u Zagrebu i da ga raduju razne volonterske akcije čišćenja okoliša, sadnje drveća i voćaka, ali dodaje da ono što nije dobro je da gradonačelnik još nije shvatio da nije aktivist i da se treba prestati bavi deklarativnim akcijama i početi institucionalno rješavati problem otpada u gradu Zagrebu.

– Potpis Tomislava Tomaševića u Parizu o prihvaćanje deklaracije o klimi u Zagrebu neće promijeniti ništa, kaže Klasić i naglašava kako se je program gospodarenja otpada u Zagrebu doživio fijasko.

– Prodana je svega četvrtina plavih ZG vrećica od planiranog broja, smeće završava u žutim ili smeđim vrećicama i na divljim odlagalištima, a procjena je da 25.000 tona smeća godišnje završi izvan sustava. Za Jakuševac niti nakon tri godine nema plana zatvaranja kao ni gospodarenja otpadom, nabrojao je Klasić istaknuvši da su u zadnja dva odrona stradala tri radnika od čega jedan teško koji će ostati i doživotni invalid.

– A mi ni nakon devet mjeseci nemamo rezultate istrage dok stranka Možemo i gradonačelnik nastoje sakriti činjenice od javnosti, što je najbolje postalo vidljivo u Hrvatskom saboru pri pokušaju organizacije tematske sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša, naglasio je saborski zastupnik.

Također saborski zastupnik osvrnuo se i na projekt “Sunčani krovovi” kojem je cilj smanjenja ugljičnog otiska.

– Program je pokrenut 2021. godine, a cilj je bio realizacija 50 MW solarnih elektrana do 2024. godine na 800 objekata u vlasništvu grada Zagreba. Danas se upravo nalazimo pred neslavnim završetkom ovog projekta s realizacijom manjom od 2,5 MW, naglašava Klasić.

Tvrdi da je ista situacija je i s prometom.

– Tzv. zelenim prometnim rješenjima i lošom organizacijom prometa gradska uprava napravila je prometni kolaps u Gradu Zagrebu čiji su rezultat neprekidne automobilske kolone pri čemu se proizvode tisuće tona ugljičnog dioksida kao stakleničkog plina, kaže Klasić i dodaje da su ovo primjeri stvarnih rezultati tzv. zelenih politika Tomislava Tomaševića i Možemo u gradu Zagrebu.

Zagrebački HSLS-ovci predložili su gradskim vlastima da preskoče Pariz i konferencije gdje se troši bespotrebno novac Zagrepčana i krenu na put u svoje gradske četvrti,

– Tamo ih čeka nagomilan neobavljen posao, odnosno putovanje najdalje do Bjelovara, gdje mogu pronaći vrlo uspješne hrvatske primjere zelenih politika i dobrih praksi iz područja koja ih tako silno zanimaju, istaknuo je Darko Klasić.

Grad Zagreb
Politika