Danas bez seniorske momčadi

FOTO: Rukomet se u Dubravi igra već 50 godina; 50-ak dječaka i djevojčica zalog su budućnosti

Povijest rukometne igre u Dubravi seže u početke šezdesetih godina kada se rukomet igrao u sklopu školskih natjecanja, a osnivanjem kluba 1973. u sklopu Sportskog društva Mladost započela su organizirana ligaška natjecanja
DSC_3796

Prigodnom svečanošću u Restoranu Sablić, 29. prosinca obilježena je 50. obljetnica rada i djelovanja Rukometnog kluba Dubrava, koji je osnovan 1973. godine. No, povijest rukometne igre u Dubravi seže u početke šezdesetih godina kada se rukomet igrao u sklopu školskih natjecanja, a osnivanjem kluba 1973. u sklopu Sportskog društva Mladost započela su organizirana ligaška natjecanja.

-Tada je formirana muška ekipa, da bi 1976. godine bila formirana i ženska ekipa- naglasio je u uvodu tajnik kluba Nino Cipriš.

1986. stigao prvi veliki uspjeh

Kao najznačajnije osobe koje su pomogle u osnivanju i radu kluba tih prvih godina spominju se Ivan Vuger koji je bio prvi trener, Vojo Đukić tajnik i jedini živući osnivač, dok je Drago Tumbas bio predsjednik.

-Od prve generacije igrača, još ih je šest živućih i bilo ih je zaista lijepo vidjeti na ovoj svečanosti. Tada se klub natjecao u prigorsko-moslavačkoj ligi, da bi 80-ih godina stigli prvi uspjesi- kazao je Cipriš.

Kao najveći uspjeh spominje se igranje u 2. HRL Centar, u koju se ušlo 1986. godine u legendarnim kvalifikacijama koje su odigrane na betoncu u Dubravi.

-Te 1986. mijenjamo ime u Gramip jer nam je on postao sponzorom. Nažalost, tada su nam se dogodile i određene pogreške, jer smo se počeli oslanjati na vanjske igrače, zbog čega smo zapostavili rad s domaćim igračima. Devedesetih godina Gramip upada u probleme i mi nastavljamo svoju priču u kojoj smo dogurali do Treće lige- ispričao nam je tajnik Rukometnog kluba Dubrava, koji se najradije sjeća utakmica na betonskom igralištu.

-Tada se osjetio respekt svih ekipa koje su tu dolazile. Oni su imali dvorane, a mi ne. Bilo je to lijepo vrijeme, kada znaš da se svi boje doći tu. Imali smo i velikih borbi protiv ekipa koje su danas u Premijer ligi, primjerice KTC. Bilo je tu i onih sportskih iskri i tenzija- prisjetio se Cipriš.

2010. ugašeni seniori, danas naglasak na mladima

2010. godine seniorska ekipa je ugašena te se nastavilo s radom s mlađim kategorijama.

-S mlađim kategorijama danas se natječemo u Drugoj ligi Centar, dok ekipe mini rukometa igraju svoje lige i turnire- naglasio je Cipriš, koji je uz Rukometni klub Dubrava vezan od 1985. godine.

-Za Dubravu sam igrao do 2003. godine, kada sam se malo maknuo od kluba. U međuvremenu su stasala moja djeca i ponovno sam se aktivirao. Već sedam godina sam tajnik, a pet trener- rekao nam je Cipriš.

Uz čestitku za proživljenih 50 godina, želja onih koji su sada vezani uz klub ponovno je formiranje seniorske ekipe, na što je pozvao i dugogodišnji trener Darko Miler.

-Lijepo je vidjeti da se mladi bave sportom, no u rukometnom sportu nema kvalitete ako nemamo seniorsku ekipu- poručio je Miler.

Okroša: U ovih 50 godina utkano je puno rada

Pedesetu obljetnicu Rukometnom klubu Dubrava čestitao je i načelnik i saborski zastupnik Tomislav Okroša kazavši kako je 50 godina organiziranog bavljenja rukometom brojka za respekt.

-U ovih 50 godina utkano je puno rada. Brojne su generacije dale svoj obol u povijesti rukometa u Dubravi. Zasigurno su najupečatljivije utakmice na betonskom igralištu, gdje se dečki nisu štedjeli, već su davali dojam čvrstine, snage i nepobjedivosti. Budućnost rukometnog kluba danas je sigurna budući da imate mlade kojima prenosite ljubav prema sportu- poručio je načelnik Okroša, kojem je drago što mnogi i danas Dubravu prepoznaju po rukometnom klubu.

U čestitarima je bio i Rukometni savez Zagrebačke županije predvođen predsjednikom Miroslavom Ivićem, koji je kazao kako 50 godina u radu jedne udruge predstavlja značajan jubilej, kojim se može pohvaliti malo rukometnih sredina.

Dubrava
Naši ljudi našeg kraja
Sport