Izložba ”Nove perspektive 2018” u Europskom domu Zagreb

U utorak, 12. lipnja u Europskom domu otvara se izložba ‘’Nove perspektive 2018’’ u organizaciji HDLU Zagreb, povodom 150 godina Hrvatskih društava likovnih umjetnika. Izložbu će otvoriti Krešimira Gojanović, Robert Štimec i Renata Bačić. Izložba se može pogledati do 12. srpnja.

Nove perspektive 2018 – izložba povodom 150 godina Hrvatskih društava likovnih umjetnika

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb izložbom ”Nove perspektive 2018” u Europskom domu Zagreb želi obilježiti 150 godina postojanja strukovnih Hrvatskih društava likovnih umjetnika, kojih danas ima 10, te su sva ta društva kroz vrijeme, odvajanjem i osamostaljivanjem, proistekla iz prvobitnog Društva umjetnosti, koje je utemeljeno 1868. godine u Zagrebu.

Po završetku Drugog svjetskog rata, osnovano je Udruženje likovnih umjetnika Hrvatske (ULUH), povijesni slijednik starog Društva umjetnosti, a 1972. godine, ULUH je preimenovan u HDLU – Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, koje je imalo podružnice u Rijeci, Osijeku i Splitu, da bi se kroz vrijeme i te podružnice osamostalile kao nezavisna likovna društva – HDLU Rijeka, HDLU Osijek, HULU Split, HDLU Dubrovnik, i dr., sa ciljem formiranja manjih i dinamičnijih gradskih i županijskih društava u Hrvatskoj, koja okupljaju i povezuju umjetnike na lokalnim razinama. Zadnje društvo koje se odvojilo od HDLU-a kao samostalno zagrebačko udruženje, jeste HDLU Zagreb, osnovan 2015. u Zagrebu, gdje regularno kao pravna osoba počinje djelovati 12. 6. 2015. godine. Tako će ova izložba ujedno biti i prilika da se proslavi 3. godišnjica HDLU Zagreb.

Dakle, ove 2018. godine, 150 godina od utemeljenja prvog Društva umjetnosti slave sva ova redom nabrojana likovna društva: HDLU, HDLU Dubrovnik, HDLU Istre, HDLU Rijeka, HULU Split, HDLU Zadar, HDLU Međimurja, HDLU Osijek, HDLU Zagreb, HDLU Varaždin, te i jedna udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH. Ovdje možemo primjetiti jednu prirodnu tranziciju od nekoć velikog, socijalističkog udruženja likovnih umjetnika prema više manjih i modernijih gradskih i županijskih društava likovnih umjetnika, koja su se, jedno za drugim, formirala u novoj demokratskoj državi, te se tako vremenom razbila centralizacija i monopolizacija nekoć krovnog ULUH-a, odnosno HDLU-a.

HDLU Zagreb kao zadnje osnovano strukovno udruženje hrvatskih likovnih umjetnika pozvao je svoje članove da zajedničkom izložbom obilježe ovu obljetnicu, koja je važna za čitavu hrvatsku likovnu scenu i sva njezina društva, koja su danas slijednici prvobitnog Društva umjetnosti iz 1868. U ”Novim perspektivama 2018” tako su 22 umjetnika i člana HDLU Zagreb kroz svoja likovna djela izrazili svoje viđenje umjetničkog poziva u Hrvatskoj, novih puteva za umjetnike i inspirativnijih oblika udruživanja na temeljima kreativne suradnje i umjetničke solidarnosti, kroz transformaciju staroga, iz čijeg pepela niču neke nove vrijednosti i vizije.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo