Tajana Amšel Zelenika zatražila konkretne mjere za pomoć poljoprivredi

kraljickovic

Vijećnica BM 365- Stranke rada i solidarnosti, Tajana Amšel Zelenika na Aktualnom satu osvrnula se na problematiku poljoprivrede istaknuvši kako je stoke na području Zagrebačke županije sve manje, no takva je situacija na području cijele Hrvatske.

-Smatram da to nije dobro za naša ruralna područja, jer to automatski vuče iseljavanje mladog stanovništva s našeg područja. Ono što mene zanimale je da li postoji mogućnost da se kroz ovaj program mjera za poljoprivredu provuku konkretni poticaji za manja poljoprivredna gospodarstva, odnosno za mlade obitelji koje bi možda krenule u stočarsku proizvodnju, na način kako je to bio primjer u Velikoj Gorici gdje se financirala nabavka nazimica, sufinancirala nabavka krava, davali poticaji ljudima da odgajaju telad za mliječnu kravu. Smatram da bi to oživjelo naša ruralna područja, a isto tako bi možda mlade obitelji prestale razmišljati o pakiranju kofera- rekla je vijećnica Amšel Zelenika.

Odgovor na njeno pitanje dao je pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković. 

-Mi ovdje možemo slobodno reći kako smo mi bili prva županija koja je u Hrvatskoj uvela sve ovo potpore koje ste naveli. Pokazuje se da bez obzira na sve naše potpore nismo uspjeli, jer državne mjere moraju pratiti naše mjere. Ono što je dodatno došlo kao novost je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, te usklađivanje naših propisa s europskim gdje su određeni uvjeti sada drugačije postavljeni. Ovo što ste vi rekli u našim je programima omogućeno, no morat ćemo tražiti suglasnost Ministarstva poljoprivrede, nakon čega ćemo znati hoćemo li ih moći provoditi- rekao je pročelnik Kraljičković koji vjeruje da će se kroz te mjere dati nada mladim poljoprivrednicama i svima onima koji se žele baviti poljoprivredom.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija