TOMISLAV OKROŠA, načelnik Dubrave: Izuzetno sam zadovoljan radom općinske ekipe bez čije pomoći ništa od ovoga ne bi bilo realizirano

Što je sve napravljeno, koji su planovi za naredno razdoblje i kako se Općina bori s nedaćama koje nam je donio virus doznajemo u razgovoru s načelnikom
DSC_8069

Tomislav Okroša s uspjehom je kraju priveo treću godinu otkako je sjeo u načelničku fotolju. Bila je to izazovna godina s kojom su se svi suočili, no u Dubravi se nije odustalo od realizacije projekata i podizanja kvalitete života. Što je sve napravljeno, koji su planovi za naredno razdoblje i kako se Općina bori s nedaćama koje nam je donio virus doznajemo u razgovoru s načelnikom.

Na kraju smo još jedne, po mnogo čemu specifične godine. Po čemu ćete Vi najviše pamtiti 2020. godinu?

Pamtit ću je kao cijela Hrvatska i svijet po epidemiji koronavirusa, ali da ne bi sve ostalo na tmurnim temama, naravno da nam je na prvom mjestu bila briga za zdravlje svih našim sumještana i obitelji. Najvažnije je bilo očuvati zdravlje zbog čega smo u prvoj polovici godine osigurali odlično organizira rad Stožer civilne zaštite Općine Dubrava, bili u koordinaciji sa Županijskim i Nacionalnim stožerom. Iskoristio bih priliku i pohvalio Stožer civilne zaštite Općine Dubrava na čelu s načelnikom Antom Grizeljom.

Koronavirus je utjecao na naš život u posljednjih deset mjeseci. Bilo je to vrijeme u kojem nije bilo nikakvih društvenih događanja, a samim time je i Općina Dubrava odustala od svojih manifestacija koje Općina i udruge organiziraju tijekom godina. Po tome ste postali sve prepoznatljivi. 

Drago mi je da su i drugi prepoznali da se trudimo, da iz godine u godinu, kako Općina Dubrava tako i naše udruge te stanovnici, zajednički punim plućima pušemo u isto jedro i uspjeli smo i Dane općine dovesti na jednu veliku razinu, gdje je bilo puno posjetitelja svih tih dana. Međutim, ove je godine sve to moralo biti stavljeno sa strane. Moram istaknuti da su sve manifestacije koje smo planirali ove godine samo odgođene, nikako prekinute, i ako nam to dopuste epidemiološke mjere sljedeće ćemo godine sigurno organizirati odlične manifestacije, koje će nadmašiti i nadoknaditi sve propušteno.

Kad smo kod mjera, kojim mjerama je Općina Dubrava pripomogla svojim gospodarstvenicima koji su se najviše našli na udaru korona krize?

Kako bismo barem malo olakšali našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i svima onima koji marljivo rade te njihovim djelatnicima, Općina Dubrava je u lipnju raspisala Javni poziv za dodjelu interventne potpore obrtnicima i poduzetnicima s područja Općine Dubrava kojima je bio zabranjen rad te osobama kojima je prekinut radni odnos uslijed pandemije COVIDA. Korisnici tih potpora mogle su biti fizičke i pravne osobe koje su mikropoduzetnici sukladno definiciji malih i srednjih poduzeća. Pomogli smo s 1 500 kuna jednokratne pomoći po zaposlenom, ali smo i donijeli odluku da se sve oni koji su u nekom općinskom prostoru oslobode plaćanja zakupnine za prvi kvartal 2020. godine.

Ipak, Vas pandemija nije zaustavili u realizaciji zamišljenih planova i projekata. U Dubravi se dosta gradilo i to se vidi – od vodovoda, igrališta, domova, cesta…

Projekt svih projekata, RVS Zagreb-istok, konačno je počeo ove godine s realizacijom na terenu. Istaknuo bih i pohvalio izvođača radova i Vodoopskrbu i odvodnju Zagrebačke županije na čelu s Tomislavom Mastenom što su se već na području naše općine napravili novi kilometri vodovodne mreže i završena je dionica Brezje-Mostari. Trenutno se radi u tri ulice u centru Dubrave – Branimirova, Trpimirova i Zvonimirova ulica.

Prionuli smo na izgradnju šumske prometnice u naselju Paruževac, gotovo 3 kilometra nove šumske ceste 100 posto financirane iz europskih sredstava. Završili smo je u rujnu, a projekt je vrijedan više od 2,6 milijuna kuna. Izgradilo se i reciklažno dvorište, dobili smo uporabnu dozvolu i početkom godine počet će s radom.

Posebno nas veseli odlična suradnja sa Zagrebačkom županijom, njezinom Razvojnom agencijom, županom Stjepanom Kožićem i svim pročelnicima. Veseli nas što je Zagrebačka županija ove godine uz sufinanciranje izgradnje reciklažnog dvorišta, sterilizacije pasa i mačaka, projektno-tehničke dokumentacije izgradnje doma u Grabercu, asfaltiranje nerazvrstanih ceste preko Županijske uprave za ceste, ulaganje uz školstvo, uvijek bila ta koja je pružila ruku suradnje podjednako svakom kraju Zagrebačke županije. Na tome zahvaljujemo, kako županu Stjepanu Kožiću tako i Skupštini Zagrebačke županije na čelu s predsjednikom Matom Čičkom.

Što se tiče suradnje s ministarstvima, ona je bila vrhunska. Moram reći, da smo krajem prošle godine ostvarili dugogodišnji san svih stanovnika – izgradio se most na potoku Črnec, vrijedna investicija Hrvatskih cesta ukupnog iznosa 5,5 milijuna kuna čime je sam ulazak u općinu dobio simbolično značenje, dvosmjeran protok vozila te je povećana sigurnost.

Istaknuo bih da Hrvatske ceste rade i izrađuju rekonstrukciju ceste i izgradnju nogostupa s odvodnjom jednog velikog projekta, dugog skoro 3 kilometra od naselja Ladina do naselja Zgališće. Za očekivati je da će sljedeće godine biti gotova projektna dokumentacija te da ćemo 2021. imati veliku i novu dionicu nogostupa koja će ići uz naš Sportsko rekreacijski centar. U njega smo ove godine uložili nove reflektore, ali i dobili pozitivno izvješće LAG-a Moslavine koji će putem europskih sredstava s 250 000 kuna financirati i podržati projekt energetske obnove i rekonstrukcije samih prostorija Nogometnog kluba Dubrava. Započeli smo i odradili prvu fazu izgradnje terena s umjetnom travom. Projekt će biti završen na proljeće i na njemu će se sportom moći baviti svi naši mještani.

Velika nam je briga ulaganje u najmlađe. Tako smo, uz pojedine naknade koje smo u mandatu povećali za 100 posto, svim osnovnoškolcima OŠ Dubrava i PŠ Nova Kapela s proračunom Republike Hrvatske te lani Zagrebačke županije, a ove općinskim, osigurali besplatne udžbenike, radne bilježnice i sav pribor. Za mališane u Dječjem vrtiću Dubrava, uz kvalitetnu suradnju s Upravnim vijećem i predsjednicom Anom Badrov Valentak te ravnateljicom Milenom Hajder Jambrušić, uspjeli smo realizirati projekt za koji je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike osiguralo 270 000 kuna bespovratnih sredstava. Njima smo zaposlili novu odgajateljicu, upisali rekordnih stotinjak djece i za 200 000 kuna nabavljena je nova oprema i namještaj te kompletno iznutra opremili Dječji vrtić.

Kako ne bih nekoga zaboravio, istaknut ću ovogodišnji novitet u Općini koji je odzvonio daleko. To su božićnice za srednjoškolce za koje se prijavilo 150 srednjoškolaca, a koje će do kraja godine dobiti na račun. Riječ je o 500 kuna po srednjoškolcu, čime ćemo uvelike olakšati njihov budžet, uz financiranje školskog prijevoza, prehrane i smještaja u učeničkim domovima.

Posebno me veseli što se sve više mladih Dubravaca školuje. Ove godine je bio rekordan odaziv i prijava studenata za naknadu za upisani semestar. Općina Dubrava dvaput godišnje isplaćuje po 700 kuna po svakom semestru, a ove godine se prijavilo 56 studenata. Vesele nas i naši umirovljenici, pa je Općina i ove, kao i prošlih godina, isplatila božićnice od 150 i 100 kuna.

Kakav je trend proračuna i što očekivati u 2021. godini?

Proračun koji smo poslali na javno savjetovanje prema zakonskom roku od 30 dana prije objave, govorio je o oko 21 milijun kuna. To je prema ovogodišnjem izvršenju naoko smanjenje od 28-29 milijuna kuna, međutim nije. Realizirani proračun će 2021. godine biti sigurno veći nego 2020. godine, a radi se o ključnim europskim projektima. Moram pohvaliti naš Odjel za fondove na čelu s Antonijom Badrovom, Draženom Dragijom, ali i svim našim zaposlenicima, Martinom Mališ, Ivanom Bačinski, pročelnikom Stjepanom Požgajom i Dejanom Šturbek što smo kvalitetno pripremili europske projekte i među prvima ih prijavili 15. prosinca. Radi se o projektu obnove i rekonstrukcije općinske zgrade, gdje dom nemaju samo djelatnici Općine, nego i djelatnici Hrvatske pošte i Matičnog ureda te mnoge naše udruge, političke stranke i cjelokupni društveni život općine.

Naglasak u 2021. godini, uz sve ovo što sam rekao, će biti na velikim projektima značajnim za svako naselje. Uz obnovu društvenih domova, nastavit ćemo s obnovom poljskih puteva nasipavanjem kamena, čišćenjem bankina, malčiranjem i održavanjem, jer se u Dubravi velik dio stanovnika bavi poljoprivredom.

Ono što bih još naglasio je da ćemo nastaviti s izgradnjom nogostupa koji su nam izuzetno važni. Dat ćemo u projektiranje nogostupe prema Radničkoj ulici i ostalim naseljima. Izgradit ćemo dodatna dječja igrališta i završit ćemo projekt postavljanja autobusnih stanica, kojih je unazad tri godine postavljeno 20. Ne smijem zaboraviti i obnovu Društvenog doma u Ladini, dovršetak obnove i unutarnjeg uređenja Društvenog doma u Markovcu, a nastavljamo s obnovama društvenim domova u naseljima Stara Kapela i Graberec.

Proračun je realno sastavljen bez ijednog projekta koji nam nije odobren tako da vjerujem da će iznos 20 milijuna kuna definitivno popeti na iznos veći od 30 milijuna kuna, što će biti rekordan proračun.

Do kraja mandata ostalo je još pola godine. Kada se osvrnite na razdoblje od lipnja 2017. pa do danas, jeste li zadovoljni učinjenim?

Kako kažu iskusniji ljudi, kada nešto brzo prođe – znači da je bilo lijepo, kvalitetno, angažirano, s mnogo uspona i padova, ali smo iz svega toga nešto naučili. Izuzetno sam zadovoljan radom općinske ekipe bez čije pomoći ništa od ovoga ne bi bilo realizirano. Uz kvalitetnu suradnju sa svim dionicima javnog, društvenog, političkog, sportskog, kulturno-umjetničkog života naše općine, postigli smo mnogo, a to je jedna simbioza, pozitivan trend i zamah k obnovi naše Općine. Vjerujem i novom uzletu naše općine, koja je kroz svoju povijest imala vrlo vrijedne trenutke.

Izuzetno sam zadovoljan s ove tri i pol godine jer, osim što su mi stanovnici Dubrave dali podršku za načelnika i to mi je bila velika čast, također je bila velika obveza da opravdam njihova očekivanja. Izbori su najbolje mjerilo gdje stanovnici reći svoje mišljenje, a ja sam uvjeren da će prepoznati kvalitetan rad, kvalitetnu komunikaciju, otvorenost, poštenje i spremnost da u svakom trenutku, ja kao načelnik i moja uprava budu otvoreni i spremni za razgovor te rješavanje problema svih naših stanovnika. Tako će ostati i u budućnosti.

Planova i projekata ne nedostaje, punim jedrima idete dalje.

Idemo punim jedrima u 2021. godinu. Daj Bože zdravlja, a ono što je najvažnije, svima nama mira i blagostanja. Uvjeren sam da će Dubravci sa svojim vrijednim rukama i pametnim glavama uspjeti napraviti mnogo toga dobroga za našu Dubravu i svih 27 prekrasnih naselja.

Dubrava
Hrvatska
Intervju
Izbor urednika
Općina
Zagrebačka županija