GASTRO: Spašavanje novogodišnih ostataka – pita sa šunkom i tikvicama
Kao i uvijek, nakon blagdana ostaje dosta namirnica, a jedna od najčešćih je kuhana šunka koja “nikako da se potroši”, a ona se najbrže kvari. Tome doskočite na način da pripravite jelo od ostataka šunke, bila ona kuhana, dimljena ili prešana. Predlažemo jedno brzinsko koje je sa salatom kompletan obrok. A desert? Pa valjda je od novogodišnjih suhih kolača ostao pokoji domaći keksić?
Sastojci: |
|
---|---|
200 g | šunke |
4 kom | jaja |
1 kom | kore za savijače |
200 g | tikvica |
100 g | tvrdog sira |
200 g | mladog sira |
sol, papar |
Način priprave:
Izmutite jaja, dodajte nasjeckanu na kockice ili trakice, ubacite naribani sir i nasjeckane tikvice i mladi sir. Sve začinite s malo soli, papra i origana, a dobro odgovara i malo naribanog muškatnog oraščića. Cijelu smjesu zajedno izlijte na gotovu koru. Možete sve preliti i mješavinom kiselog vrhnja i jaja, ali nije nužno. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta na 150 stupnjeva.
Uz ovo jelo savršeno ide obična zelena salata, ali ako imate vremena salatu pripremite od mješavine 800 g različitih vrsta salata – puterica, kristalka, matovilac, rukola plus 100 g cherry rajčica, 2 žlice maslinovog ulja i 1 žlice vinskog octa.