GASTRO: Stollen, božićni slatki kruh
Stollen je voćni kruh od orašastih plodova, začina i suhog ili kandiranog voća, presvučen šećerom u prahu ili šećerom. To je tradicionalni njemački kruh koji se jede tijekom božićnih blagdana, a mi smo ga, kao i mnoge gotove recepte, prihvatili pod nazivom božićni slatki kruh, poneki ga nazivaju i biskupskim kruhom. Desetljećima je udomaćen u hrvatskoj kuhinji, što pokazuje neprijeporni utjecaj germanske gastronomije. Nedvojbeno, pojavom trgovačkih lanaca koji svojom ponudom mijenjaju prehrambene, a u perspektivi i kulturne navike svojih potrošača, širimo i gastronomske horizonte.
Kako bilo, stollen je voćni kruh nalik kolaču, napravljen od kvasca, vode i brašna, a obično se u tijesto dodaje suho ili/i kandirano voće, a u izvorniku i marcipan. Kod kupovne, ali i u hrvatskoj inačici dominiraju grožđice, no nećete pogriješiti ako dodate suhe šljive ili brusnice, suhe marelece itd. Standardna, povijesna mjera za ovaj kruh je 2 kilograma, dok je industrijska, kao i ona koju doma spravljamo, puno manja, od 1 do 2 kilograma, ovisi o sastojcima i prigodi, a za Božić je bolja, naravno veća.
Kad je količinama riječ, spomenimo najveće primjerke spravljene dosad. Na istoimenom festivalu u njemačkom Dresdenu, obično se priprema “mrcina” od 4 tone, a trgovački lanac Lidl je za potrebe promotivne kampanje jednom prigodom spekao stollen dugačak čak 72 metra, što je zabilježeno i u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | brašna |
7 g | suhog kvasca |
2 žlice | smeđeg šećera |
2 kom | žumanjka |
1 kom | jaje |
2 žlice | maslaca |
2 žličice | arome vanilije |
1 žličica | soli |
250 g | suhih grožđica |
1 dcl | ruma |
150 g | oraha |
150 g | suhih šljiva |
1 žličica | cimeta |
šećer u prahu |
Način priprave:
Prvo promiješajte suhe sastojke, a kandirano ili/i suho vođe potopite u malo rakije (lozovača) i u rum, a kad to ubacujete u smjesu, činite to zajedno s tekućinom. Šećer i jaja izmiješajte pjenasto, te u to dodajte sitno nasjeckano suho voće, začine, cimet i vanijliju obvezno. a dodajte i malo naribanog muškatnog oraščića, dodajte brašno, jaja i na najsitnijem ribežu naribajte koricu od jednog lijmuna, može i pola naranče.
Smjesa mora biti kozistentna, na pobrašnjenoj površini iradite kruščić i stavite na na papir za pečenje. Ono obično traje od pola sata do najviše četrdesetak minuta na 180 stupnjeva, ovisi o snazi pećnice. Dobro pazite da ne zagori ni odozdo, ni odozgo. Poznajete svoju pećnicu. Ako je ona “prejaka”, radije smanjite temperaturu i produžite vrijeme pečenja. Nakon vađenja, dok je sve vrelo premažite maslacem i dobro uvaljajte u šećer u prahu, tako da se stvori tanka bijela slatka korica. Rezati na kriške.