GASTRO: Iznenadite mlince! Umjesto priloga, dajte im glavnu ulogu u današnjem ručku!
Mlinci su oblik tjestenine, tradicionalan prilog u hrvatskoj, osobito zagorskoj i slovenskoj kuhinji. Gastronomski promatrano, ni su prilog koristi kao prilog, najčešće uz pečenu perad, no uz malo umješnosti i par standardnih sastojaka lako mogu postati samostalno jelo.
Mlinci su pšenično brašno kojemu dodamo malo soli i vode. Zbog boje i kompaktnosti dodaju se i jaja, a ponekad i masnoća (svinjska mast), no to nije presudno. Samo tijesto je odlučna podloga za razna jela. Bitno je da tijesto za mlince tako izvaljamo i ispečeno (dehidriramo) na ploči štednjaka ili u pećnici. Takav način priprave zabi se zbog dugotrajnijeg čuvanja namirnice i brzine priprave. Potrebno ih je samo u vreloj vodi ofuriti, dodati malo masnoće (najbolja je ona od pečenja) i prilog je gotov.
Danas predlažemo da iznenadite mlince i umjesto sporedne, dodijelite im glavnu ulogu u ručku. Glavno jelo neka se zove domaći mlinci s nadjevom od svježega kravljeg sira s hamburgerom i paprom.
Sastojci: |
|
---|---|
800 g | domaći mlinci |
200 g | sušeni hamburger ili panceta |
2 dl | kiselog vrhnja |
2 dl | slatkog vrhnja |
700 g | svježeg kravljeg sira |
200 g | tvrdog sira (gauda, planinski) |
2 kom | jaja |
10 g | maslaca |
sol, papar |
Način priprave:
Mlince pažljivo opariti u kipućoj vodi da se ne potrgaju te ih ohladiti i posušiti.
Na masti ili ulju prepržiti usitnjeni hamburger, dodati ga protisnutom siru, posoliti, popapriti i sve pomiješati s kiselim vrhnjem tako da smjesa postane glatka. Posuda u kojem će se peći mlinci premaže se maslacem i slaže se u njega jedan red mlinaca, jedan red nadjeva i to tako da se svaki red mlinaca poškropi uljem, a najgornji sloj pospe se s ribanim tvrdim sirom. Sve se prelije slatkim vrhnjem u koje umutite 2 jaja i zapečite u pećnici 30 minuta, toliko da dobije finu koricu. Nakon pečenja pustite desetak minuta da se sve lijepo sjedini, a zatim režite na kriške. Ovom jelu doista nije potreban prilog, a uz njega savršeno odgovara zelena salata.