GASTRO: Složenac s krumpirom, mozzarellom i pancetom. Brza priprema i sjajni okusi!

2021-04-29-gastro-složenac-mozzarella

Globalno promatrajući, talijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih kuhinja u svjetskim razmjerima, prepoznatljiva po karakterističnim jelima i namirnicama kao što su pizza i tjestenina, puno svježeg povrća (rajčica), maslinovog ulja i začina, zapanjujuće je jednostavna. Neprijeporna je činjenica da talijansku kuhinju odlikuje jednostavna i brza priprema jela, a možda je o to tajna njezinog planetarnog uspjeha. Zajedljivci bi rekli, za razliku od francuske kuhinje s kojom talijanska ima puno dodirnih točaka, ali i razlika, dok su istodobno u vječnom “ratu” za primat u europskoj, pa i svjetskoj gastronomiji.

Predlažemo vam da iskušate jedan brzinski recept talijanske kuhinje – krumpirov složenac u koji po izvornom receptu ne ide panceta, ali mi smo je predvidjeli, za one koji, jednostavno ne mogu bez mirisa mesa. Usput, jedan mali trik. Želite li pojačati okus pancete ili slanine u složencu, prije ju kratko ispržite na malo maslinova ulja i bijelog luka, a masnoću koju ste dobili, također iskoristite u složencu.

Sastojci:

800 g krumpira
300 g mozzarele
40 g ribanog sira (parmezana)
1 vezica peršina soli
200 g pancete ili slanine
1 dl maslinova ulja
1,8 dl kiselog vrhnja
1 kom jaje
3 česena češnjaka
1 žlica mješavine mediteranskih začina
sol, papar

 

Način priprave:

Krumpir skuhati u ljusci, oguliti i narezati na deblje ploške. Mozzarellu narezati na kockice. U prikladnu namašćenu posudu slagati u redove narezani krumpir pa svaki red posipati kockicama mozzarelle i nasjeckanog peršinovog lista, te komadićima pancete, sitno i tanko narezane. Posoliti i popapriti, te dodati suhih mediteranskih začina. Odozgo preliti kiselim vrhnjem u koje može i ne mora biti umućeno jaje i posipati naribanim parmezanom. Složenac kratko zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici. Mozzarela je lako topiv sir pa je dobro da se ona rastapa u složencu, a par listića posložite na vrh za zadnjih desetak minuta pećnice. Poslužiti kao samostalni obrok uz sezonsku salatu..

Gastro
Hrvatska