GASTRO: Petak je dan za ribu – skuša, kraljica Jadrana, na stolu!

2021-04-16-gastro-skuša-iz-pećnice

Skuša ili škombar, golac, vrnut jedna je od niza riba koju mnogi imenuju kraljicom Jadrana, a tim se atributom mogu pohvaliti i lignje, pa i neke školjke poput kamenica. No, skuši taj eipitet doista pristaje, jer se njeno meso s razlogom smatra najukusnijom plavom ribom Jadrana. Uz to, obiluje zdravim masnim kiselinama, mekanog je mesa i kostiju, pa i ne ćudi da odmah “plane” kad se pojavi u ribarnici na placu.

Skuša ima vretenasto tijelo, usko pri vrhu glave koje se širi prema sredini tijela te se ponovno sužava prema repnoj peraji. Repna peraja je izbačena pri vrhu i dnu a po sredini je duboko urezana. Male ljuske prema repu su sve sitnije. Leđa su joj zelenkasto-smeđe boje ispresjecana okomitim tamnim crtama. Bočne strane tijela su boje sedefa, a trbuh je bijel. Vrlo je slična lokardi, ali joj je meso sočnije.

Skuša je prvenstveno oceanska riba, a najviše je ima u Atlanskom oceanu, gdje primjerci rastu i do 3 kg težine. Jadranska suša je puno, barem tri puta manja, ali isto tako bolja. Zanimljivo je da je početkom devedesetih bila prorijeđena, dok je posljednjih godina sve češći stanovnik našeg mora, što je svakako ohrabrujući trend.

 

Sastojci:

1,5 kg skuša
1 kg mladog krumpira
1,5 dl maslinova ulja
2 kom crvenog luka
3 česena češnjaka
2 kom lovorov list
1 žličica majčine dušice
2 dl vrhnja za kuhanje
2,5 dl bijelog (suhog) vina
sol, papar

 

Način priprave:

Oguljeni krumpir oprati pa narezati na ploške debljine 5 mm. Luk narezati, a češnjak i peršin sitno nasjeckati. Rajčicu blanširati pa oguliti koricu i narezati na komadiće. Pećnicu ugrijati na 200 stupnjeva. Nauljiti vatrostalnu posudu. Ribu posoliti i popapriti pa je položiti u posudu. Obložiti je krumpirom prethodno izmiješanim s lukom, češnjakom, peršinom, solju, paprom i lovorovim listom. Zaliti maslinovim uljem pa peći u pećnici. Nakon pola sata pečenja, dodati pripremljenu rajčicu, doliti vino te prekriti folijom i peći još pola sata.

Gastro
Hrvatska