GASTRO: Veliki petak je dan posta – obična riblja juha bit će dovoljna!
Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Prema tradiciji, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina, no djeca i stariji ljudi su izuzeti od njega. Načelno, taj se dan ne jede meso toplokrvnih životinja ni mesne prerađevine, a užurban tempo života i rada donio je i iznimku od pravila, budući da je ipak radni rad, kako se toleira jedan cjeloviti obrok. U kontinentalnom dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom. Također se jede i riba. U kontinentalnom dijelu šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora. Standardno, kad se spravlja riblja juha koriste se svi komadi ribe, a kod većih primjeraka na cijeni su glave, jer to je jedan od načina da se glava, koja je itekako ukusna, pojede u cijelosti.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | ribe |
300 g | krumpira |
1 kom | crvenog luka |
200 g | mrkve |
1 vezica | peršina |
3 kom | lovorova lista |
1,5 dl | maslinova ulja |
1 žlica | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
U dosta vode, oko 2 l, stavimo glavicu luka, koju smo samo zarezali ili spekli dno, da bi digli okus na zagrijanoj ploči štednjaka. Luk ćemo kasnije baciti, on je tu samo zbog okusa. Krumpir i korjenasto povrće sasjeckamo na kockice ili kolutiće (mrkvu) i pustimo da se desetak minuta kuha na srednje jakoj vatri. Ubacimo komade očišćene ribe, lovor i maslinovo ulje i pustimo da se kuha još petnaestak minuta. Zbog osjetljivosti strukture ribe juha se ne miješa, jer bi se sastojci, poglavito riba, jednostavno, raspali. Završimo dodavanjem svježeg peršina, papra i soli i potrebi, a oni vještiji mogu prije posluživanja maknuti kosti.