Dovršena obnova Prvog i Drugog maksimirskog jezera

Trenutno se voda pušta u Drugo maksimirsko jezero iz kojeg će se ubrzo preliti i u Prvo jezero
maksimir jezero Grad Zagreb

U sklopu europskog projekta “Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)” dovršena je obnova Prvog i Drugog maksimirskog jezera.

Voda se pušta u Drugo maksimirsko jezero iz kojeg će se ubrzo preliti i u Prvo jezero, a brzinu punjenja diktira količina vode u potoku Bliznec koji opskrbljuje jezera s vodom. Također, nakon provedenog čišćenja uklonjeno je oko 8.500 kubnih metara nataloženog organskog materijala.

Radovi na jezerima obuhvatili su ispuštanje vode, zbrinjavanje životinjskog svijeta, obnovu kamene obale na Prvom jezeru, zaustavljanje erozije te učvršćivanje obale Drugog jezera. Tijekom ispuštanja vode iz jezera zbrinjavan je živi svijet, a na terenu su bili djelatnici Zoološkog vrta, Javne ustanove – Maksimir, Vodoprivrede Zagreb, HŠ i Športsko rekreativnog kluba “Soblinec” iz Sesveta koji su poduzimali korake u skladu sa zakonskom regulativom i pravilima struke, dok su im stručnu podršku tijekom cijele akcije pružali ihtiolozi iz Hrvatskog ihtiološkog društva.

Kruna zahvata projekta bit će obnova kamenog slapišta i povratak drvenog mosta koji se rekonstruira prema povijesnim izvorima, kao i drveno pristanište za čamce.

Naposljetku, aktivnosti na provedbi projekta nastavljaju se s ciljem obnavljanja vrijednosti (prirodnih i povijesnih) parka Maksimir.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo