Zgrada obitelji Drašković, mjesto bivšeg suda u Dugom Selu postaje vlasništvo Grada Dugog Sela

Zgrada bivšeg suda u Dugom Selu je značajan i prepoznatljiv dio povijesnog identiteta grada i šire zajednice
Zgrada_obitelji_Drašković_4

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i Nikolaus Peter Draskovich zastupan po Ivanu Domisloviću potpisali su Ugovor o kupoprodaji nekretnine označene kao k k.č. broj 249, ”zgrada br. 22 i dvorište u Dugom Selu, Zagrebačka ulica”, ukupne površine 851 m2 i k.č. broj 250/1, ”dio zgrade br. 22, garaža i dvorište u Dugom Selu, Domobranska ulica”, ukupne površine 1291 m2, obje upisane u zk. ul. broj 5, k.o. Dugo Selo I, 308030.

Zgrada bivšeg suda u Dugom Selu je značajan i prepoznatljiv dio povijesnog identiteta grada i šire zajednice. Stjecanjem vlasništva predmetnih nekretnina stvorit će se neophodni preduvjeti za njenu obnovu financiranu sredstvima EU i očuvanje u postojećem izgledu.

-Odlučili smo sačuvati u gradu sve što možemo, pogotovo objekte obitelji Drašković koji su iznimno važni za povijest. Takve objekte teško je obnoviti privatnim sredstvima, a mi ćemo europskim sredstvima obnovi pristupiti s konzervatorima kako bi joj udahnuli prijašnji sjaj. U obnovljenoj zgradi predviđamo smještanje gradske uprave s pripadajućim službama, a krenut ćemo i obnovu parka kako bi proširili centar grada i dobili glavno mjesto okupljanja, života i događanja ovoga grada- naglasio je Panian.

Tržišna vrijednost nekretnina iznosi 8,85 milijuna kuna, a plaćanje kupoprodajne cijene predviđeno je u četiri obroka. Zgradu koja se nalazi na k.č. broj 249 i dijelu k.č. broj 250/1, obje k.o. Dugo Selo I izgradio je grof Teodor II. Drašković 1868. godine. Stilski je zgrada oblikovana kao historicistička palača s pojednostavljenim oblicima povijesnih stilova.

-Drago nam je da, nakon 30 godina borbe da se imovina vrati obitelji koja je ostavila duboki trag u Dugom Selu i hrvatskoj povijesti, doprinosimo razvoju ovog grada koji se širi. Nadam se da će projekt proći na EU fondovima i da će obnovljen objekt biti reprezentativan i na ponos građana Dugog Sela- rekao je Domislović.

Grad ulazi u posjed nekretnina uplatom prvog obroka, te u vlasništvo uplatom drugog obroka nakon čega se može očekivati prijava projekta na pripadajuće EU fondove radi obnove zgrade. U zgradi je od 1885. godine bio smješten Kraljevski kotarski sud, koji je 1918. preimenovan u Kotarski sud Dugo Selo. Isti sud 1929. godine postaje Sreski sud Dugo Selo sve do 1941. godine kada ponovno dobiva naziv Kotarski sud. 1945. godine nekretnina je nacionalizirana, a sud je preimenovan u Općinski sud Dugo Selo. Predmetna je zgrada sve do 1. kolovoza 2021. služila kao sjedište različitih oblika sudbene vlasti u Dugom Selu.

Dugo Selo
Grad
Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija