Liječničke udruge nezadovoljne; u Ministarstvu ne vide za to razloga

U Ministarstva zdravstva tvrde da će njihovi zahtjevi biti riješeni do kraja godine
liječnik

Predstavnici liječničkih udruga izrazili su nezadovoljstvo sastankom u Ministarstvu zdravstva jer nisu dobili nikakva obećanja ni rokove za rješavanje statusa i plaća liječnika, dok u Ministarstva ne vide za to razloga jer će njihovi zahtjevi biti riješeni do kraja godine.

– Nismo dobili nikakva konkretna obećanja. Najbitnije je priznati Hrvatskom liječničkom sindikatu pravo pregovaranja za radne uvjete i plaću u pregorima za granski kolektivni ugovor, koji počinju 31. listopada, izjavila je novinarima nakon sastanka predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Primanja liječnika sadrže noćni rad i velik broj prekovremenih sati

Osam godina Zakon o reprezentativnosti liječnike izbacuje iz mogućnosti pregovaranja. Sad smo došli pred zid i to treba riješiti, poručila je nakon sastanka u Ministarstvu o rješavanju statusa liječnika i korekciji njihovih koeficijenata.

Predstavnici liječničkih udruga posebno su reagirali na priopćenje koje je Ministarstvo poslalo medijima uoči sastanka, u kojemu se navodi da je “prosječna isplaćena neto plaća liječnika specijalista u lipnju, sa svim dodacima, iznosila 22.000 kuna”.

– To su primanja koja u sebi sadrže noćni rad i velik broj prekovremenih sati, istaknula je Tea Mirošević Zubonja iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Odgovorila je i na primjedbu premijera Andreja Plenkovića o njihovim plaćama, poručivši da liječnici rade subotom, blagdanima i noćima, pa taj rad treba vrednovati.

Zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo ustvrdila je kako nije usporediv redovni rad kontrolora leta s prekovremenim primanjima liječnika, koji također rade odgovoran i stresan posao.

– Liječiti se mora, a letjeti se ne mora, poručila je Krolo.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić kaže pak kako nitko ne osporava da je u priopćenju navedena plaća s dodacima i prekovremenim satima.

Poručio je da se sastanci s liječničkim organizacijama nastavljaju početkom rujna na temu donošenja Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, koja uključuje određivanje koeficijenata vezano uz specijaliste i uže specijaliste i izjednačavanje visine koeficijenta specijalista u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Dulibić: Riješili smo vozače saniteta i sestre, riješit ćemo i liječnike

– Vjerujem da ćemo do kraja godine to donijeti. Riješili smo pitanje vozača saniteta i medicinskih sestara s VSS-om, a nakon toga rješavat će se i problemi liječnika, izjavio je Dulibić novinarima.

Ponovio je da su u zadnje četiri godine povećane plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju preko 40 posto.

– Riješili smo sve zaostatke za prekovremene sate od 2013., rješavamo probleme iz prošlosti. Imamo više liječnika i sestara nego prije mandata ove vlade, kaže Dulibić koji smatra da nema razloga za nezadovoljstvo.

Na primjedbe liječničkog sindikata i komore da ih se ignorira, Dulibić odgovara kako su u proteklih šest godina primili na razgovor svaku strukovnu organizaciju liječnika koja je to zatražila.

– Ne vidim razloga za ove hajke, oni se vjerojatno moraju članstvu opravdati jer su medicinske sestre i vozači saniteta već uspjeli u svojim traženjima, ali nema potrebe za nervozom, sustav funkcionira, poručio je Dulibić.

Hrvatska
Izbor urednika