U Zagrebu otvorena nova zgrada gruntovnice

Otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković
Svečano otvorenje Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu Luka Stanzl/PIXSELL

U Zagrebu su danas otvorene nove prostorije Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda.

Investicija nove zagrebačke gruntovnice, vrijedna 95 milijuna kuna, financirana je zajmom Svjetske banke, a riječ je o najvećem Zemljišnoknjižnom odjelu koji pripada najvećem općinskom sudu u Hrvatskoj, koji ujedno pokriva većinu stanovništva Zagreba, zapošljava preko 180 osoba, sudaca, sudskih savjetnika i službenika, koji mjesečno rješavaju nešto više od 5000 predmeta.

Nova zgrada gruntovnice nalazi se u nekadašnjoj jašionici zatvorenog tipa na prostorima bivšeg austrougarskog vojnog kompleksa u Selskoj ulici, gdje se realizira budući kompleks Trga pravde.

Otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je pritom izjavio kako su zemljišne knjige važne za sve što radimo u pravosuđu i poslovnom okruženju, ali i zbog poštovanja temeljnog načela pravne sigurnosti.

– To je pouzdanje u institucije i vjera u pravosuđe, ta je činjenica izuzetno važna zbog poštovanja temeljnog načela pravne sigurnosti. Činjenica da ćemo pravosuđe okupiti arhitektonski i urbanistički na jednom mjestu je signal koliko je pravosuđe bitno i koliko država drži do uvjeta u kojima suci i ostali pravosudni djelatnici rade.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska