7. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Ove će se godine najbolji mladi glazbenici natjecati u kategorijama gitara, violončelo i kontrabas, a prvonagrađeni će nastupiti na Svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a, koji će se održati 25. listopada s početkom u 19.30 sati.

U proteklih šest godina Natjecanje Papandopulo postalo je najkvalitetnija hrvatska platforma na kojoj se mladi glazbeni umjetnici pripremaju za velika međunarodna natjecanja. Tome uveliko doprinosi sastav ocjenjivačkih sudova koji su okupljali najbolje hrvatske, ali i gostujuće soliste te na taj način bili poticaj i stručna pomoć mladim glazbenicima na njihovom profesionalnom putu. Ove godine ocjenjivački sudovi djeluju u sastavu – u kategoriji gitara predsjednik je Darko Petrinjak, a članovi  Maroje Brčić, Zoran Dukić, Goran Listeš i Istvan Römer. U kategoriji violončelo predsjednik je Valter Dešpalj, a članovi Mihovil Karuza, Krešimir Lazar, Monika Leskovar i Andrej Petrač. U kategoriji kontrabas predsjednik je Josip Novosel, a članovi Nikša Bobetko, Mario Ivelja, Darko Petrinjak i Zoran Marković.

Kao i prethodnih godina laureati natjecanja osvojit će novčane nagrade, mogućnost studijskog snimanja, a prvonagrađeni i koncert uz Simfonijski orkestar HRT-a te niz koncerata na festivalima u Hrvatskoj. Po prvi put nastupit će i u inozemstvu zahvaljujući mreži EMCY čijim je članom UNISON i Natjecanje Papandopulo postalo ove godine.

EMCY – European Union of Music Competition for Youth, europska je asocijacija nastala u okviru Erasmus+ projekta koja okuplja 51 nacionalno i međunarodno natjecanje iz 27 zemalja Europe. Zahvaljujući međunarodnoj suradnji, najboljim mladim glazbenicima omogućava se promocija (EMCY službene stranice, Facebook i YouTube) te nastupi na nizu koncerata partnerskih  organizacija. Kako svaki član EMCY ima mogućnost predložiti samo jednog prvonagrađenog za međunarodnu promociju, u 2018. hrvatski je predstavnik pobjednik 6. Natjecanja Papandopulo u kategoriji klavir Ivan Vihor Krsnik Čohar.

Uvjereni smo da će međunarodna promocija i nastupi pomoći Ivanu Vihoru Krsniku Čoharu u njegovoj profesionalnoj karijeri, a ujedno biti poticaj i svim kandidatima koji će se prijaviti na ovogodišnje Natjecanje Papandopulo. 

Prijave su otvorena do 30. lipnja 2018. na službenim stranicama www.natjecanje-papandopulo.org.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo