300. izvedba predstave ‘Ti i ja mali medo’ u ‘Žar ptici’

mali medo

Slovenska redateljica Katja Pegan 25. rujna 2001. u ‘Žar ptici’ je postavila predstavu ‘Ti i ja mali medo’, nastalu prema istoimenoj svjetski poznatoj slikovnici Martina Waddella. Njena predstava, nekoliko godina prije, već je bila izvedena u Mariboru, a u zagrebačkoj inačici Medeke su igrali Berislav Tomičić i Ankica Dobrić.

Djeca su s oduševljenjem dočekali Medeke, gdje god bi igrali, neki su je gledali i po nekoliko puta – a songove iz predstava naučili su kao najveće hitove. Od tog rujna do danas – Ti i ja mali medo odigran je točno 299 puta, u kazalištu Žar ptica kao i u brojnim vrtićima, na gostovanjima, festivalima…svuda.

Ankicu Dobrić je u ulozi Malog Mede, zamijenila Renata Sabljak, potom Vesna Ravenšćak – koju je privremeno mijenjala Amanda Prenkaj. Ali – Veliki Medo bio je i ostao jedan jedini – Berislav Tomičić, kojem je pored brojnih drugih uloga i 100 premijernih naslova odigranih, najprije u HNK Varaždin, potom u Žar ptici – obilježila karijeru.

Da je to tako potvrđuje i sam Berislav – “Sve što sam naučio igrajući Medu gradilo je i mene kao glumca. Sve predstave u svojoj karijeri tretiram podjednako, ali Ti i ja mali medo ima specijalno mjesto u mom srcu, jednostavno ju obožavam igrati. Divan je osjećaj kad vam nakon predstave pristupi roditelj i kaže, znate ja sam ovu predstavu gledala sa svojom majkom, a sad sam dovela i svoje dijete”.

Predstava Ti i ja mali medo govori o ljubavi i prijateljstvu i uvijek je jednako aktualna i potrebna djeci. Ako je uz i svaka izvedba igrana s ljubavlju što je postala zaštitnim znakom kazališta Žar ptica. Obilježila je pritom odrastanja nekoliko generacija djece, a u proteklih 20 godina pogledalo ju je preko 60 000 gledatelja.

Za ovaj rođendanski tulum, cijela Žar ptica postat će veseli brlog u koji će moći ući samo “mali medeki”. A kako se dobiva pozivnica za rođendan i kako postati mali medo, na mrežnim stranicama Žar ptice djeci će pokazati – tko drugi nego Berislav i Vesna. Za sve druge koji nemaju vremana za šminkanje doma – u foajeu će biti organiziran face painting na koji treba doći sat prije početka predstave.

Grad Zagreb
Hrvatska
Kultura