Sportske novosti Grada Zagreba i ZG županije

Derbi začelja u 1. ŽNL- Istok odigran je u Kobiliću gdje je domaći Vatrogasac ugostio Meštricu. Domaća momčad koja je u susret ušla s posljednje pozicije nije imala pravo na pogrešan korak, jer mogući gubitak bodova jednom nogom gurnuo bi momčad prema ispadanju. Bili su toga svjesni i igrači koji su odigrali hrabro i borbeno za što su na kraju nagrađeni uvjerljivom pobjedom od 4:1.

Mrežu gostiju načeo je Muhić u četvrtoj minuti, da bi u nastavku s dva rana zgoditka Novak osigurao Vatrogascu pobjedu i tri boda. Gosti su se nakratko vratili u susret preko Požege, no Barišić je dvadeset minuta prije kraja efektnim pogotkom omogućio Vatrogascu mirnu završnicu. 

Zanimljivost susreta, na koju nam je ukazao delegat susreta Milorad Krnetić je ta što sudac Tino Krečak nije pokazao niti jednu javnu opomenu, što je pokazatelj kako se igralo fer i korektno.

Pobjedom je Vatrogasac napustio začelje te je sada na 14. mjestu, dok je Meštrica uoči posljednjih šest kola preuzela ligaški fenjer.

PRVA ŽUPANIJSKA LIGA, 24. KOLO
NK VATROGASAC – NK MEŠTRICA 4:1 (1:0)
STRIJELAC: 1:0 Muhić (4), 2:0 Novak (47), 3:0 Novak (51), 3:1 Požega (62), 4:1 Barišić (70)
NK VATROGASAC: Grabović, Krstanović (od 60. Šošić), Čumpek, Čavar, Muhić, Kontić, Novak (od 74. Fabečić), Sambol (od 55. Lucin), Ivkić (od 74. Grilec), Barišić, Kadoić (od 68. Lihtar). TRENER: Nino Matković
NK MEŠTRICA: Terzić, Cundeković, Vuković, Savanović, Mihalinčić, Gale, M. Šimunović, Sigur, I. Šimunović, Brkić (od 22. Antunović), Požega. TRENER: Matija Šimunović

Objavljeno u Sport

Vijećnika HDZ-a Željka Pongraca na Aktualnom satu prošlotjedne sjednice Skupštine Zagrebačke županije zanimala je problematika Osnovne škole u Graberju Ivanićkom, odnosno tamošnja školska sportska dvorana koja vapi za sanacijom.

-Grad Ivanić- Grad je prije dva do tri mjeseca dostavio prijedlog da se dvorana uz Osnovnu školu Ivanićko Graberje uvrsti u prioritete za 2019. godinu. Mene zanima da li je Županija u nekim svojim projekcijama i razgovorima potaknula ovo pitanje i da li možemo očekivati stavljanje te dvorane u proračun kako bi Grad Ivanić- Grad mogao predvidjeti i svoj dio za tu dvoranu- bilo je pitanje vijećnika Pongraca.

Odgovor je dala pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kultura Mirela Katalenac.

-Upravni odjel je prije dva mjeseca započeo je s intenzivnim pripremama strateškog dokumenta „Analiza potreba i stanja kapitalne izgradnje na području Zagrebačke županije“. U tom smislu mi smo svim našim škola uputili jedan upitnik u kojem oni iskazuju sve svoje potrebe. Vjerujem da ćemo potrebnu analizu s akcijskim planom imati do prijedloga proračuna za 2019. godinu. S problemom dvorane u Graberju Ivanićkom sam upoznata i vjerujem da će ona po nekim pokazateljima biti pri samom vrhu te liste- odgovorila je pročelnica Katalenac.

Problematika školstva zanimala je i vijećnika BM 365- Stranke rada i solidarnosti, Zdenka Juraka koji se požalio na katastrofalne uvjete u Osnovnoj školi Strmec, koja se kako je rekao vijećnik „raspada“, dvorane za nastavu tjelesnog nema, a i sanitarni čvorovi su u lošem stanju.

-To nisu uvjeti za školovanje male djece u 21. stoljeću. Nadam se da će se tijekom 2019. godine djeci osigurati barem normalni dio za održavanje nastave- kazao je vijećnik Jurak koji je zatražio pismeni odgovor na postavljeno pitanje.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Kako je danas objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, predsjedništvo HAZU na temelju prijedloga Razreda za medicinske znanosti imenovalo je 25. travnja 2018. akademika Željka Cvetnića voditeljem Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici u mandatnom razdoblju od četiri godine s početkom od 25. travnja 2018. godine.

Za akademika Cvetnića ovo je nesumnjivo odgovoran zadatak koji je za njegov rodni Mraclin, te za znanstveni i umjetnički potencijal Turopolja veliki dobitak.

Objavljeno u Velika Gorica

Rudnik sveta Barbara u Rudama, nakon preventivne zaštite dobivene 2015. na rok od tri godine, upisan je 24. travnja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Rješenjem Ministarstva propisan je niz mjera zaštite kulturnog dobra, a posebno nas veseli što je dana potpora izvedbi interpretacijskog centra ispred Rudnika u smislu bolje edukativne i turističke ponude i osmišljavanja raznih programa.

Također, propisano je da svi radovi koji se izvode u Rudniku trebaju biti usuglašeni s nadležnim konzervatorskim odjelom. Za 2018. godinu suglasnost za radove je već ishođena. U planu je sanacija preostalog dijela obližnjeg potoka, zamjena dotrajale podgrade, uređenje odvodnje oborinske vode iz rova Sveto Trojstvo te početak zamjene drvenog stepeništa u unutrašnjosti rudnika. Početkom godine već je uređeno 40-ak metara staze jednom od rovova. Ministarstvo kulture naveden radove financirat će s 50 tisuća kuna.

Rudnik je ovaj vrijedan status stekao na inicijativu KUD-a Oštrc, čiji su članovi s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Zagrebu zadnjih mjeseci intenzivno radili na opisu kulturnog dobra i prikupljanju povijesnih činjenica. Otvoren je svaki vikend od 10-18 sati, a više informacija dostupno je na web stranici.

Objavljeno u Samobor

Umag je i ove godine domaćin završnica Prvenstva Hrvatske, a nakon kadetkinja i mlađih kadetkinja stigao je red i na djevojčice (rođene 2004. i mlađe). Mlade djevojke otvaraju ovogodišnji Festival rukometa, a za titulu najboljih borit će se 20 ekipa kroz četiri dana.

Braniteljice naslova od prošle godine su rukometašice Senije, a s područja Zagrebačke županije na prvenstvu sudjeluju ekipe Rugvice, Dugog Sela 55 i Ivanića.

Mlade Rugvičanke u dosad tri odigrana susreta ostvarile su maksimalan učinak. U jučer odigranim susretima porazile su Lokomotivu (10:9) i Omišalj (15:14), dok je danas prijepodne svladan Split (15:9). U posljednjem susretu po skupinama rukometašice Rugvice igraju protiv Petason Vranjica kada će pasti i odluka o pobjedniku skupine. Susret se igra u 18,15 sati.

Ekipa Dugog Sela 55 do sada je odigrala tri susreta u kojima su zabilježili tri pobjede protiv Radnika (19:11), Liburnije (14.11) i Zrinskog (20:17). Pred njima je još jedino susret protiv Splita 2010.

Rukometašice Ivanića u dosad tri odigrana susreta bez pobjede su nakon što su doživjele poraze od Sesveta (19:12), Trogira (15:12) i TVIN-a (14:7). U posljednjem susretu po skupinama očekuje ih susret protiv Koke. 

Objavljeno u Sport

Na dan zaštitnika vatrogasaca, sv. Florijana, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko je u suradnji s Gradskim muzejom i galerijom Jastrebarsko svečano otvorilo izložbu „Ususret 130 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko“. Izložba, koja je otvorena do 4. srpnja 2018. godine prikazuje jaskanske vatrogaskinje i vatrogasce kroz dugu, sto i trideset godišnju povijest.

Otvorenje ove izložbe simboličan je trenutak jer se započinje obilježavanje 130 godina DVD-a Jastrebarsko, ali i 130 godina vatrogastva u Gradu Jastrebarskom. Izložbu je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar u ime Grada Jastrebarskog, a izložbu su posjetili i zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat te zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel.

Ova izložba samo je početak aktivnosti koje će obilježiti 130 godina postojanja i rada Središnje vatrogasne postrojbe u Jastrebarskom, ali i dobar podsjetnik da Grad Jastrebarsko dugi niz godina ima bogatu tradiciju vatrogastva s predznakom dobrovoljstva.

Objavljeno u Događanja

U Jastrebarskom će se sutra svečano obilježiti Dan Europe u Zagrebačkoj županiji, koja već godina organizira prigodnu svečanost povodom toga dana. Upravo je organizacija Dana Europe zanimala na prošlotjednoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije potpredsjednicu Skupštine i vijećnicu MOSTA Ljubicu Ambrušec.

-Zanima me što će biti s manifestacijom. Hoće li obilježavanje krenuti i u ostalim gradovima, koji će biti sadržaji i hoće li biti i u nekim općinama- upitala je vijećnica Ambrušec.

Zagrebačka županija već četrnaest godina organizira manifestaciju informativno- edukativnog karaktera Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji. Obilježavanje na području Zagrebačke županije započelo je jučer i traje do 13. svibnja.

-Iznimka nije niti ova godina u koju su se uključila četiri grada. Mi smo na temelju naše županijske tradicije uputili iskaz gradovima, na koji su se očitovali Vrbovec, Dugo Selo, Samobor i Jastrebarsko koji su iskazali interes da se uključe. Grad Jastrebarsko iskazao je interes da organizira središnju manifestaciju za Zagrebačku županiju- rekao je pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot.

Program obilježavanja u Perivoju dvorca Erdödy odvijati se pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“.

-Mislim da Zagrebačka županija ima itekako štošta za pokazati. Vjerujem da ćemo prisustvovati jednom lijepom događanju u našem Gradu, ali i u drugim gradovima koji su se uključili u obilježavanje Europskog tjedna- istaknuo je Kokot.

Kroz šetnicu u Perivoju šetat će povijesne osobe iz javnog života, u zgradi Žitnice bit će postavljena tradicionalna „Cvetkovačka iža“ i predstavljen način života iz prethodnih vremena, a u amfiteatru će nastupiti Vitezi zelingradski i kuburaška udruga „Okić“.

Zabavni program odvijat će se na centralnoj pozornici u Perivoju uz nastup kulturno umjetničkih društava i predstavljanje narodnih nošnji s područja Zagrebačke županije, te koncert Mie Dimšić, jedne od najpopularnijih mladih pjevačica i kantautorica.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Utorak, 08 Svibanj 2018 11:58

Približava se 4. biciklijada Hotela Sport

U subotu, 26. svibnja 2018. godine u Ivanić-Gradu će se, u organizaciji Hotela Sport, održati 4. po redu biciklijada Hotela Sport. Namijenjena je pojedincima i obiteljima s djecom koje žele aktivno provesti subotnje popodne u druženju i prirodi.

Utrka je duga 25 kilometara, najvećim dijelom prolazi kroz prekrasnu šumu Žuticu, dok su start i cilj utrke ispred Hotela Sport. Sudjelovanje je utrci je besplatno, potrebna je samo dobra volja, a za sve sudionike osiguran je i porcija graha.

Prijave se vrše na sam dan utrke koja počinje u 13 sati.

Program događanja:
12:00 Okupljanje sudionika
12:50 Najava starta utrke
13:00 Start utrke
14:00 Pauza (okrjepno mjesto u šumi Žutici)
15:00 Predviđen dolazak na cilj; besplatan grah za sve sudionike utrke

Objavljeno u Događanja
Utorak, 08 Svibanj 2018 11:53

ŽRK Gorica sezonu završila pobjednički

U posljednjoj ovosezonskoj utakmici rukometašice Gorice ostvarile su pobjedu nad drugom ekipom Ivanića. Nakon šezdeset minuta igre domaće su igračice slavile s 27:21, došavši do pobjede u nastavku susreta u kojem su stvari u svoje ruke uzele Filipa Merić i Martina Koprivnjak koje su postigle po devet pogodaka.

-Mogu reći kako je iza nas dobra sezona usprkos svim nedaćama koje su nas pratile. Rezultatskog imperativa nismo imali, jedino što sam tražio od djevojaka bilo je da uživaju u igri- rekao nam je predsjednik ŽRK Gorica, Dražen Čurek koji je uz nekolicinu prijatelja uspio spasiti klub od gašenja.

-Kad se sve sagleda zadovoljan sam jer uspjeli smo održati klub. Danas imamo pedesetak igračica u školi rukometa i seniorkama kojima se još jednom zahvaljujem na odrađenoj sezoni. Temelji su tu, vjerujem kako ćemo sve nadograditi- kazao nam je Čurek.

Posljednja utakmica sezone bila je ujedno i oproštajna za Filipu Merić koja se s parketa seli na klupu, te u ŽRK Gorica nastavlja s trenerskim radom koji je odrađivala i do sada.

Objavljeno u Sport
Utorak, 08 Svibanj 2018 11:51

Započelo proljetno uređenje Dugog Sela

Dugoselski komunalni i poduzetnički centar jučer je preuzeo strojeve kojim će djelatnici Centra ubuduće obavljati poslove iz djelokruga uređenja Grada i njegove okolice. Kako poslovi košnje trave i održavanja gradskih površina nisu bili na zadovoljavajućoj razini, gradsko vodstvo odlučilo je kako će te poslove ubuduće obavljati DKPC čiji su djelatnici jučer preuzeli flakserice, kosilice, traktorsku kosilicu, otpuhivače za lišće kao i škare za živicu s kojima su jutros započele i prve košnje zelenih površina.

-Osim toga do kraja mjeseca nam dolazi i veliki stroj koji ćemo moći koristi i za ostale poslove. Najvažnije kako sada više nikoga ne moramo moliti da nam odradi posao. Vjerujte Grad će u narednim danima procvati- kazao nam je gradonačelnik Nenad Panian.

Ukupna vrijednost do sada nabavljenih pomagala je oko 250 tisuća kuna.

Objavljeno u Dugo Selo
Stranica 1 od 3

Ne propustite

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS je izdao priopćenje povodom poskupljenje parkinga i nove...

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu koji će na zagrebačkome Trgu bana...

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Vintage Garden se vraća s nastavkom ljetovanja i za prvi...

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Rano jutros, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je Aveniju Dubrovnik...

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Od ranog jutra brojni hodočasnici dolazili su u marijanska svetišta...

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija danas obilježava blagdan Velike Gospe svečanom Smjenom straže...

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Autobusne linije 222 (Remetinec – Žitnjak), 295 (Zapruđe – Jakuševec...

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Zbog potrebe izvođenja radova rekonstrukcije prometnice raskrižjem Opatička/Kamenita do petka...