Zvonko Kunić: Nikad se nisam gurao u prve redove

KUNI-2

Najdugovječniji gorički političar zasigurno je Zvonko Kunić, danas predsjednik gradske i županijske organizacije Milan Bandić 365- Stranke rada i solidarnosti. U političkom životu Velike Gorice gospodin Kunić prisutan je od prvih dana kako se turopoljska metropola odlijepila od Grada Zagreba. Trenutno je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, a izrazito je aktivan u Skupštini Zagrebačke županije gdje je na posljednjoj sjednici Skupštine imenovan potpredsjednikom. O njegovom političkom životu, rezultatima stranke na lokalnim izborima, suradnji u Skupštini Zagrebačke županije, ali i o suradnji s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem porazgovarali smo s prvim čovjek županijske organizacije Stranke rada i solidarnosti Zvonkom Kunićem.

U političkom životu Velike Gorice prisutni ste već više od dvadeset godina, čemu biste pripisali tajnu svog uspjeha?

To mi je često postavljano pitanje vaših kolega novinara. Vjerujem da je tajna u tome da se nikad nisam zaletavao u prve redove, da sam zapravo pokušavao dozirati svoje ambicije prema stvarnim odnosima u velikogoričkoj politici. S druge strane nismo obećavali „brda i doline i nismo ljude vukli za nos“.

Uspoređujući te prve godine s ovim današnjim danima od kako Velika Gorica ima status Grada dogodile su se i brojne promjene prema naprijed. Za neke od njih zaslužni ste i Vi.

Kada bismo uspoređivali razvoj ili napretke u drugim sredinama, mi Goričani bismo trebali biti zadovoljni, a tvrdim da smo išli bržim koracima, bez obzira na političku opciju koja je bila na vlasti. Svako razdoblje, pa i ono turobno, ratno i ovo sada suvremeno, imalo je svoje karakteristike i obilježja. Kao građani trebamo biti zadovoljni, jer je Velika Gorica u tome razdoblju dobila brojne sadržaje koje smo prije mogli samo sanjati. Možda sam malo preopterećen ovim prostornim problemima uz predškolski odgoj,a dobro se sjećam da tamo 90-tih nije bilo ni blizu dovoljno mjesta za djecu u dječjim vrtićima. Tada nismo mogli sanjati niti o bazenu kojeg ćemo eto dobiti ove godine. Isto tako dobili smo objekte koji dižu standarde, a tu su i brojne izgrađene prometnice, kao i komunalna opremljenost, a na kraju krajeva i opskrba plinom koja je u većem dijelu Velike Gorice i provedena.

Normalno, prostora za napredak i potreba ima na svakom koraku, tako da vjerujem da ćemo se i sljedeće godine moći pohvaliti nečim konkretnim. Sve to pridonijelo je tome da je Velika Gorica dobila i na oko i na dušu novu dimenziju, tvrdim kvalitetniju. Uspjeli smo tu iskoristiti i neke komparativne prednosti koje imamo, od blize Gradu Zagrebu što nam osigurava masu stvari. To je dobro i pokazalo se kao pobjednička formula, jer mnogi naši sugrađani i dalje rade u Zagrebu, porez plaćaju u Velikoj Gorici gdje ostvaruju i svoje potrebe. To je i politika moje Stranke, BM 365 stranke rada i solidarnosti, da uz čvršću suradnju s Gradom Zagrebom rješavamo i one preostale probleme koji su nam ostali neriješeni. 

Poslije lokalnih izbora u kojima je Vaša stranka u Velikoj Gorici polučila sjajan rezultat dobili ste i mjesto predsjednika Gradskog vijeća, pa kakva je suradnja s vladajućim HDZ-om i vodstvom Grada na čelu s gradonačelnikom Draženom Barišićem?

Mogu reći da smo se ovih prvih pola godine još uhodavali. To uhodavanje ima svojih dobrih, ali isto tako i loših strana, jer neki se problemi još nisu stavili na dnevni red na način na koji bismo mi to htjeli. Vrijeme je dragocjeno, vrijeme je novac, vrijeme je bitna komponenta svake suradnje pa tako i ove naše. Postoje još uvijek neke dileme,kao što i sami znate, koje nisu razriješene, pogotovo kada govorimo o komunalnom sustavu, brigu o svim dobnim skupinama, posebice djeci, starijima, osobama s invaliditetom…… Pred našim Gradom su veliki projekti kao što je Aglomeracija Velika Gorica, čija je vrijednost oko pola milijarde kuna, i čiji završetak znači viši standard za veliki broj stanovnika, a timovi za provođenje takvih kompleksnih projekata još nisu ekipirani.

Vaša stranka na županijskoj razini svakim danom sve više raste i dobiva sve više poklonika, ali i organizacija.

Prije, a naročito poslije izbora na području Zagrebačke županije formirali smo mnoge nove gradske i općinske organizacije. Sve gradove smo pokrili, dok smo prisutni i u dvadesetak općina. Vjerujem da ćemo ove godine završiti taj ciklus osnivanja organizacija do kraja. Na izborima u svibnju 2017. na svim razinama gdje god smo istaknuli liste, prešli smo prag i zabilježili dobar rezultat koji nam otvara mogućnosti da djelujemo u društvu.

Sami ste rekli kako su rezultati na svibanjskim izborima bili jako dobri, da li Vas je to iznenadilo?

S obzirom na moje dugogodišnje bavljenje politikom i izbornim procedurama, kao i izbornim procjenama i potencijalima to me nije iznenadilo. Znam tajnu naših programa i same Stranke te činjenicu da je Zagrebačka županija na neki način naslonjena na Grad Zagreb gdje godinama glavnu riječ vodi naš predsjednik Milan Bandić. Ta kombinacija utjecaja naše Stranke u Zagrebu, prelila se i na Zagrebačku županiju, jer programi koje je Milan Bandić provodio u Zagrebu uvijek su i nama bili cilj. Na kraju smo ostvarili vrlo dobar rezultat iako je naša Stranka na županijskoj razini osnovana tek u ožujku 2017.

Na županijskoj razini dobili ste osam mandata te ste na posljednjoj sjednici Skupštine bili jezičac na vagi koji je omogućio da HDZ sa svojim partnerima preuzme vlast. Što vi očekujete od daljnje suradnje u Skupštini sada kad je prisutna kohabitacija?

Da, u skupštini Zagrebačke županije smo presudni faktor. Moram vam priznati kako smo imali i korektne razgovore s drugom stranom odmah nakon izbora. Nismo se uspjeli složiti, tako da je odnos u Skupštini cijelo vrijeme „ knap“. Prelaskom HNS-a na državnoj, a kasnije i na županijskoj razini na drugu stranu stvorilo se dovoljno ruku da se stvari postave onako kako to želimo. U suradnji s HDZ-om i partnerima, okrenuli smo odnose u Skupštini, no i sada želim naglasiti da nije dobro kada u jednom predstavničkom tijelu od 51 glasa imate odnos 26:25. Dugoročno gledajući to ne završava dobro, jer znači da vam ni jedan čovjek ni u jednom trenutku ne smije biti na bolovanju, na putu ili slično. Tada vam odmah pada kvorum. To nije dobro ni za Županiju, jer latentno prijete prijevremeni izbori.

U tom preslagivanju snaga Vi ste izabrani za potpredsjednika Skupštine, i već na toj sjednici uložili ste amandman kojim ste tražili sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike s područja županije. Što dalje očekujete po pitanju suradnje sa županom Stjepanom Kožićem?

Na neki način smo korigirali proračun što ga je predložio župan Stjepan Kožić. Moram priznati kako je župan kroz sve ove godine dokazao svoju ozbiljnost i privrženost poslu koji radi. Prijedlog proračuna i sam sam nazvao „proračunom kontinuiteta“. Međutim, tom smo proračunu htjeli dodati malo „duše“, a ne da bude vidljiv samo asfalt i grube građevine, nego i nešto što ljudima, pogotovo u onim područjima koja su puno siromašnija primjerice od Velike Gorice osigurava pomoć u onim najosnovnijim potrebama.

Dok država Hrvatska i Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne shvati i osigura besplatne udžbenike, trenutno se samo reklamira besplatno školstvo , roditelji sami kupuju knjige. Ovim amandmanom to želimo premostiti. Neki gradovi i općine u Zagrebačkoj županiji su osigurali sredstva za nabavu knjiga, no ima općina gdje je to teško za očekivati i mislim da će upravo takvim sredinama ova pomoć dobro doći. Normalno, da tih 12 milijuna neće biti dovoljno za stopostotno financiranje, no u suradnji s gradovima i općinama se očekuje pun uspjeh programa.

Koliko Vam u prepoznatljivosti stranke pomaže i prvi čovjek Milan Bandić čije se ime na kraju krajeva nalazi i u imenu stranke?

Milan Bandić je svojim političkim djelovanjem kao gradonačelnik Zagreba ostavio veliki pečat na razvoju Grada i svatko dobronamjeran to mora priznati. U tom političkom zbivanju, prije dvije i pol do tri godine, rodila se i stranka koja se temelji na zagrebačkoj filozofiji razvoja Hrvatske. On, kao osoba i političar, daje taj poseban ton stranačkim događanjima i programu.

Ona poruka koju je imao za izbore „Živim Zagreb“ toliko je izvorna i toliko oslikava pravo stanje stvari, on to radi, voli posao koji radi, za svoj Grad za koji se toliko trudi i žrtvuje. To je i nama dobar putokaz i filozofija. Poruka jest da se bez rada ne može, no isto tako je i poruka da treba pomoći onim ljudima koji su izgubili utakmicu na grubom terenu kapitala, konkurencije, natjecanja,…… Upravo zato nam se stranka i zove Stranka rada i solidarnosti.

I za kraj, kakva je Vaša suradnja s Milanom Bandićem?

Pet plus. Osobno se s gospodinom Bandićem znam više od dvadeset godina i upravo to poznanstvo pridonijelo jednostavnijem kontaktima. I kad je ekipa iz Velike Gorice prije dvije godine prepoznala okvir političkog djelovanja stranke BM 365 stranke rada i solidarnosti, vrlo brzo smo pronašli zajednički jezik i sve dogovorili, organizirali, pripremili, izabrali goričko vodstvo…. no i to je već pomalo postalo povijest.

Hrvatska
Intervju