Županijska bolnica Čakovec obilježava prvo stoljeće uspješnog rada

Riječ je o najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Međimurju
Županijska bolnica Čakovec Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Županijska bolnica Čakovec, najveća zdravstvena ustanova u Međimurju, osnovana je 12. studenog 1922. te ove godine slavi svoje prvo stoljeće uspješnog rada.

Međimurski župan Matija Posavec izjavio je kako je bolnica osnovana u vrlo teškim i izazovnim uvjetima, ali da otkad je otvorena stanovništvu Međimurske županije pruža kvalitetnu zdravstvenu skrb. Istaknuo je da se više od 86 posto Međimuraca odlučuje za liječenje u čakovečkoj bolnici, a ne u drugim centrima te da je lani bolnica pružila oko 1,5 milijuna medicinskih usluga.

– Svi parametri, brojke, usluge koje se daju, u okvirima su europskih standarda. Svaki mjesec ta bolnica izvršava i radi preko limita koji joj određuje država, izjavio je Posavec te dodao da je u Županijsku bolnicu Čakovec i zdravstvene ustanove u proteklih pet godina Međimurska županija uložila 195 milijuna kuna.

– U ovome trenutku radi se energetska obnova četiri bolničke zgrade, obnova odjela pedijatrije. Nedavno smo i obnovili odjel abdominalne kirurgije, a u planu je i izgradnja novog biokemijskog laboratorija za vađenje krvi i razvoja Centra palijativne medicine kroz obnovu zgrade. Također se dograđuje Zavod za javno zdravstvo i radi se Nastavni centar Zavoda za hitnu medicinu kroz adaptaciju svojih prostora, kazao je međimurski župan i dodao da su tako dokazali da su zdravstvo i zdravstvena skrb za građane, uz obrazovanje, među prioritetima Međimurske županije.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović rekao je da je tijekom stotinu godina Županijska bolnica Čakovec stasala u respektabilnu bolnicu koja može stajati uz bok drugim bolnicama u zemlji.

– U usporedbi s nekim nama sličnim bolnicama, kadrovski smo dobro pokriveni, iako liječnika i sestara nikad nije dovoljno. Trenutno imamo 977 zaposlenika, a ono što uvijek naglašavam je da su najvažniji ljudi, naši zaposlenici, rekao je Šegović i dodao kako je cilj u budućem razdoblju zadržati sve djelatnike, ali i privući nove.

Hrvatska
Ostalo
Regija